Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Fox/Kobal/REX/Shutterstock / Rex Features
Perfect Guide

Åtta jobb som ger hög lön snabbt

Den tid är förbi då enbart akademikeryrken innebar ansenlig inkomst. Ska man tro Jeanette Forss, regionchef på fackförbundet Unionen, går det att tjäna lika mycket med en gymnasieutbildning, några år som lärling eller en kort yrkesutbilning.
– Man kan snabbt komma in på arbetsmarknaden och få ganska bra betalt, allra helst nu när vi fortfarande är inne i en högkonjunktur, säger hon i en intervju med DI.

Annons

Vilka yrken, som inte kräver 3-4 år på högskola eller universitet, är det då som ger lika bra utväxling ekonomiskt?

Webbutvecklare
Man behöver ofta ha programmeringsvana eller branschkunskap för att gå den tvååriga utbildningen, men har därefter en marknadslön på mellan 28 000 och 35 000 kronor i månaden.

Projektledare inom IT
Efter den tvååriga utbildningen kan du tjäna 50 000 kronor i månaden eller mer. Det krävs visserligen viss arbetslivserfarenhet, men många unga har lätt att komma in i branschen för att man redan har det digitala tänkandet med sig.

Redovisningsekonom
Ett yrke där man hyfsat snabbt kan jobba sig upp till högre position och bättre lön, uppåt 40 000 kronor i månaden.

Lokförare
Cirka ett års utbildning på eftergymnasial nivå ger en lön på närmare 35 000 kronor.

Elektriker
Efter el- och energiprogrammet följs ett år som betald lärling innan man blir certifierad. Snittlönen för elektriker är cirka 33.000 kronor, medan de som får ökat ansvar och till exempel leder projekt vid byggen kan tjäna upp emot 45 000 kronor.

VVS-montör
Gymnasieutbildning, cirka två år som lärling och ett branschprov för att bli certifierad leder efter några år som yrkesverksam till en lön på upp emot 35 000 kronor.

Pilot
Antalet kostnadsfria utbildningsplatser är visserligen starkt begränsade. Men de som är lyckliga nog att norpa någon av dem har bara ett par års utbildning framför sig innan lönestatistiken pekar på cirka 60 000 kronor.

Fastighetsmäklare
För att bli registrerad fastighetsmäklare krävs en tvåårig utbildning på högskolenivå. Tio veckors praktik är också obligatoriskt. Därefter ligger snittlönen på 51 000 kronor i månaden.

Till Toppen