Annons
X
Annons
X

Åtta år i opposition är över

Efter åtta år i opposition är det nu Mariano Rajoys tur att leda Spanien. I kväll kan han tända sin segercigarr. Sedan börjar det svåra: att lyfta Spanien ur krisen.

(uppdaterad)
Alla opinionsmätningar pekar på en brakseger för Mariano Rajoy och en egen majoritet i parlamentet för ”los populares” (PP) efter söndagens val i Spanien.
Alla opinionsmätningar pekar på en brakseger för Mariano Rajoy och en egen majoritet i parlamentet för ”los populares” (PP) efter söndagens val i Spanien. Foto: REUTERS

LÄS OCKSÅ:
Missnöje bäddar för maktskifte i Spanien

Det har varit ett långt lopp. I 30 år har Mariano Rajoy, denne cykelfantast, trampat på i politiken, de senaste åtta som ledare för Partido Popular (PP), Spaniens största oppositionsparti. Högerledaren har – enligt opinionsmätningarna – burit ledartröjan ända sedan strax efter valet 2008, då han förlorade för andra gången mot José Luis Rodríguez Zapatero och hans socialistparti (PSOE).

Nu går han äntligen i mål och i dag väljs den 56-årige Mariano Rajoy till Spaniens näste premiärminister. Alla opinionsmätningar har förebådat en brakseger för Rajoy och en egen majoritet i parlamentet för los populares (PP).

Annons
X

– Vem är den förste ni ringer till om ni vinner valet på söndag?

Han fick frågan i en intervju i spansk tv i onsdags.

– Min far, som är 90 år och bor i Pontevedra, svarade Rajoy snabbt.

Pontevedra ligger i nordvästra Spanien, i Galicien. Det var där han föddes – i Santiago de Compostela – växte upp, läste till jurist och gav sig in i politiken.

– Rajoy är som en fadersfigur, klok och förståndig, men samtidigt rätt tråkig. Han är pålitlig, men förmedlar inga känslor, säger Juan Díez, chef för analysfirman ASEP i Madrid, till Reuters.

”Förnuft, omdöme och balans, jag har allt det där i mig”, skriver Rajoy i sin självbiografi En con­fianza (I förtroende), som kom ut för några veckor sedan.

Nej, entusiasm är inte Rajoys starka sida; okarismatisk, anser många. Dessutom är han gallego, så kallas en person från Galicien. Och det sägs att det är omöjligt att veta, utifrån hans svar, vad en gallego tänker.

Det var också vad Mariano Rajoys huvudmotståndare socialisten Alfredo Rubalcaba lyfte fram när de två möttes i valets enda tv-duell förra måndagen. Han anklagade Rajoy för att mörka vad som väntar när PP-ledaren väl kommer till makten:

– Om ni berättar vilka planer ni har i ert huvud så skulle inte ens medlemmar i ert eget parti rösta på er, skrämdes Rubalcaba.

Eurokris, recession, hårda sparpaket och skyhög arbetslöshet har gjort Zapatero alltmer impopulär. Rajoy har kunnat rida på detta missnöje – men utan att göra så mycket annat än att anklaga regeringen för dålig krishantering. Med PP vid makten hade allt naturligtvis varit bättre …

Nu blir det upp till bevis; nu blir det Rajoy som får ta de svåra besluten och försvara Spaniens intressen mot Marknaden och EU-kraven från Bryssel. Men han räknar med stöd från Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy, två tunga vänner på högerkanten.

Rajoy blir presidente; inte president, för Spanien har en kung som statschef, utan presidente del gobierno, regeringschef.

Och han kommer säkert att fira segern med att röka en fet cigarr, hans enda last.

LÄS OCKSÅ:
Missnöje bäddar för maktskifte i Spanien

Annons
Annons
X

Alla opinionsmätningar pekar på en brakseger för Mariano Rajoy och en egen majoritet i parlamentet för ”los populares” (PP) efter söndagens val i Spanien.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X