Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Att vara mamma motsvarar 2,5 heltidstjänster

Att föräldraskapet inte alltid är en dans på rosor är ingen nyhet. Scheman ska organiseras, blöjor bytas, hämtning och lämning planeras. Men hur mycket jobb kan det egentligen vara? Mer än vad du tror, enligt en amerikansk studie.

Text: SvD Perfect Guide - 21 mars 2018
Annons

I en undersökning från det amerikanska juiceföretaget Welch har man kartlagt rutinerna hos 2 000 mammor med barn i åldrarna fem till tolv år. Med hjälp av informationen kunde de räkna ut hur mycket tid per dag mammorna ägnade sig åt uppgifter som rörde deras barn – så som fritidsaktiviteter, matlagning och läxhjälp. Resultatet? Först efter en 14-timmars arbetsdag, som började cirka 06.23, kunde mammorna klocka ut vid halv nio på kvällen. Resultatet visar att mammor i snitt får en timme och sju minuter av egentid per dag. Ett schema som motsvarar två och en halv heltidstjänster utan lediga dagar i veckan.

– Studien visar verkligen hur krävande mammarollen kan vara. Många känner ett enormt ansvar över att familjen ska fungera, sa Casey Lewis, närings- och hälsoansvarig på Welch, till Yahoo.

Undersökningen är inte den första som genomförts för att belysa ämnet. En studie från 2013 visade att den dagliga att göra-listan för mammor i snitt bestod av 26 punkter eller mer.

Kan mamma-yrket vara ett av det tuffaste i världen?

Annons