Annons
X
Annons
X

Att vara lycklig är en relativ känsla

Jag trodde aldrig att jag skulle föda ett barn. Kunde inte fatta hur någon vid sina sinnens fulla bruk frivilligt kunde utsätta sig för något så smärtsamt. Hallå! Det var ju bara att plocka fram en spegel och ta sig en titt där nere för att förstå att det där med vaginal förlossning inte följde någon rimlig logik. När jag sedan blev gravid plågade jag min otroligt tålmodiga barnmorska med återkommande ångestridna frågor om smärtlindring och kejsarsnitt. Efter ganska exakt nio månader födde jag min dotter, lätt som en plätt med lite hjälp av epidural, och var hög som ett hus. Jag har aldrig vare sig före eller senare varit så lycklig.

Det, inser jag, är förmodligen en känsla som jag delar med de allra flesta föräldrar. Att möta sitt barn för första gången är så nära magi en människa kan komma. Men, förstår jag när jag läser Psychology todays nummer om lycka, det var också ett exempel på hur oro faktiskt lite otippat kan göra dig lycklig. Med låga förväntningar är chansen att det blir mycket bättre än du tror rätt stor. Om du tror att det ska ska regna snöslask från himlen hela helgen, men den istället spricker upp i vårens första soldag blir glädjen starkare.

Så sträck på er vardagspessimister, er strategi är kanske inte så sorglig som man kan tro.

Annons
X

Forskningsfältet psykologi som traditionellt fokuserat på problem fick något av en nytändning 1998 när forskaren Martin Seligman, som då var ordförande för det amerikanska psykologförbundet, lanserade begreppet positiv psykologi. Sedan dess har intresset för vad som gör oss lyckliga närmast exploderat. Positiv psykologi är numera den populäraste kursen på flotta Harvard University. Och om det år 2000 publicerades 50 böcker om ämnet i USA, gavs det förra året ut hela 4000.

”Vårt samhälle har länge varit besatt av problem. Nu är vi intresserade av det som får oss att må bra”, säger Nicolas Jacquemot som precis gett ut ”Vad optimister vet – och du kan lära dig”. Boken är lite av en grundkurs för oss svenskar om det nya forskningsfältet.

Så vad har forskarna lärt sig om vad som gör oss lyckliga? Psychology Today listar lyckohitsen som bland annat består av följande insikter:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vissa människor är födda lyckliga – de ser skönhet och möjligheter där andra ser fel och faror. Att få det du vill ha ger ingen varaktig lycka. Om du till exempel vinner på Lotto blir du lycklig en tid, sedan vänjer du dig och ramlar ner på din vanliga lycko- eller olyckonivå. Du kan köpa lycka för pengar, men bara till en viss gräns och den går vid ett behagligt liv, efter det har pengar ingen påverkan på ditt välbefinnande. Och lycka är dessutom relativt: Att bo i den minsta villan i Djursholm kan få dig att må sämre än om du hade investerat i den största kåken i Tumba – även om husen i sig är helt identiska.

  Valfrihet har blivit något av ett mantra i västvärlden idag. Men lyckliga gör det oss inte. Att inte få välja alls är i och för sig hemskt, men alltför många valmöjligheter gör oss också olyckliga.

  Den enskilt viktigaste faktorn för att må bra är nära relationer till andra människor. Och en förutsättning för att känna lycka är smärta. Utan mörker, inget ljus. Vilket kanske kan vara en tröst med tanke på att såväl amerikaner som svenskar enligt de flesta undersökningar blir allt ledsnare.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X