Josefin de Gregorio:När ska kristnas situation börja tas på allvar i Sverige?

Ett kunskapstest med svåra frågor om kristendom som ställts av Migrationsverket till asylsökande konvertiter cirkulerar i sociala medier. Men vad säger kunskap om äktheten i någons tro? Det är dags för myndighets-Sverige att börja ta kristnas utsatta situation på allvar.

Under strecket
Publicerad

Att vara seriöst troende anses i bästa fall vara kufiskt, i värsta fall farligt.

Foto: Anders Wiklund/TT
Annons

Vem är kristen? Och hur känner man igen en konvertit? För en tid sedan började ett test cirkulera bland präster, biskopar och församlingsmedlemmar i sociala medier. ”Är jag kristen nu?” består av ett antal mycket specifika och svåra frågor avsedda att ta reda på om den som svarar vet tillräckligt mycket om kristendom för att övertyga Migrationsverkets utredare att man har en äkta tro.

Testet har tagits fram av den kristne aktivisten Micael Grenholm, och består av frågor från Migrationsverket som någon gång ställts till asylsökande konvertiter (vilket bland annat SVT rapporterat om). Det finns en hel del sådana, framförallt män från Afghanistan, och flera av dem får avslag för att de inte anses ha uppvisat övertygande kunskaper om sin nya religion. Till SVT har dock myndigheten sagt att testet är direkt missvisande, och att fokus för utredningen inte är kunskapsfrågor utan istället ligger ”på den inre övertygelsen”.

Annons
Annons
Annons