Annons

”Att vara 30 och aldrig ha haft ett jobb är inte ovanligt här”

Traineejobb och utbildningskontrakt. För de långtidsarbetslösa ungdomarna i Tensta väger regeringens löften lätt, och de 515 öronmärkta miljonerna i budgeten ingjuter inte mycket hopp. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och ungdomarna i förorten pratar om samma verklighet – ändå är det som om två olika världar beskrivs.

Under strecket
Publicerad

”En fisk vet inte att den är blöt, den bara simmar med.”

**Orden är Tomas Amanuels **och utgör en poetisk sammanfattning av utanförskapet.

Jasmin Turkovic har jobbat en vecka i sitt 29-åriga liv. Han kan inte svara på frågan vilken typ av hjälp han behöver för att komma in på arbetsmarknaden.

Foto: YVONNE ÅSELL. Bild 1 av 7

Deline Revend är en av ungdomarna som anställdes på Jobbgaraget 2013. Tanken var att ungdomar från området skulle få andra ungdomar att skriva in sig på Arbetsförmedlingen och söka jobb. Nu jobbar hon på organisationen Interpeace.

Foto: YVONNE ÅSELL. Bild 2 av 7

Tensta.

Foto: YVONNE ÅSELL. Bild 3 av 7

Tomas Amanuel var kundstödjare på Jobbgaraget i Tensta men blev av med jobbet när projektet lades ner. Fortfarande hjälper han sina före detta klienter på fritiden. Det kan handla om att följa med till Arbetsförmedlingen eller fylla i en ansökan.

Foto: YVONNE ÅSELL. Bild 4 av 7

Marc Hinz är arbetslös för tillfället. Men snart är han utbildad personlig tränare och hoppas få jobb på ett gym.

Foto: YVONNE ÅSELL. Bild 5 av 7

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Foto: LARS PEHRSON Bild 6 av 7

Samtidigt som arbetsmarknadsministern Ylva Johansson presenterar nya åtgärder mot ungdomsarbetslöshet tränar Dominic Koukouvinos och Marc Hinz på gymmet i Tensta. De ser ingen lösning i regeringens budget för de långtidsarbetslösa ungdomarna.

Foto: YVONNE ÅSELL. Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons