Johanna Frid är född 1988 i Stockholm men bor i dag Köpenhamn. ”Just nu längtar jag jättemycket hem till Stockholm. Jag är trött på Danmark, trött på att prata danska, trött på danskarna, deras kulturella koder och deras politik”, säger hon.
Johanna Frid är född 1988 i Stockholm men bor i dag Köpenhamn. ”Just nu längtar jag jättemycket hem till Stockholm. Jag är trött på Danmark, trött på att prata danska, trött på danskarna, deras kulturella koder och deras politik”, säger hon. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Att vältra i svartsjukan blir en slags kick”

Hur svartsjuk får man bli? Och hur ont ska det egentligen behöva göra att ha mens? Johanna Frids autofiktiva debutroman ”Nora eller Brinn Oslo brinn” är en uppgörelse med en svartsjuka så svart att den utplånar allt annat – utom den tysta sorgesången från cystan som växer i livmodern.

Publicerad

När Johanna inser att pojkvännen Emil fortfarande har kontakt med sitt ex Nora rämnar allt. Johanna och Emil har varit ett par i några månader och ska ta tåget till danska Odense för att träffa hans föräldrar för första gången när Hon plötsligt kliver in i förhållandet. I form av ett blinkande chattfönster på en skärm är hon där: Nora, den perfekta Nora. Slät och norsk i hyn, fräknig med lockar i håret och fjälltoppar i blicken. Allteftersom blir hon – och hennes Instagramkonto – till ett dån i Johannas huvud, en kall smak i gommen som fräter sönder både relationen till Emil och till henne själv.

Jag har aldrig varit vacker, knappt ens söt, men det här var något värre.