Annons

Att ”vaffa” riskerar att bli en kvinnofälla

Hur står det till med jämställdheten i regeringen? Både kvinnolobbyns analys av budgeten och moderata kvinnors senaste förslag på Vaf-avdrag visar på en avsaknad av ett jämställdhetsperspektiv i den moderata politiken. Det skriver Jens Petersen, ordförande Socialdemokratiska Studentklubben i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

I sin rapport om vårbudgeten, Duktiga flickor kostar inte, kommer kvinnolobbyn, en paraplyorganisation för organisationer som jobbar för ett mer jämställt Sverige, fram till att regeringens satsningar och investeringar tillfaller män i högre grad framför kvinnor och att budgetpropositionen helt och hållet saknar ett jämställdhetsperspektiv. En hård kritik mot alliansregeringen och dess finansminister Anders Borg som gärna benämner sig själv som feminist.

I dagarna presenterade Moderatkvinnorna att man ska kunna ”vaffa”, att vara hemma för att vårda en sjuk förälder eller släkting (
Aftonbladet 16/4)
. Konsekvenserna av ett sådant förslag är att ansvaret för äldreomsorgen gradvis skjuts över från den gemensamma välfärden till individen.

Annons
Annons
Annons