Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Att uppskatta kalkonfilmer är ett tecken på intelligens

Text: SvD Perfect Guide - 27 september 2018
Annons

”Så dålig att den blir bra” är ett uttryck man inte helt sällan slänger sig med när man pratar om film och tv. Däremot lyssnar vi inte på ett uselt album, läser en dålig bok eller ser en tråkig teateruppsättning. Det gäller just film och tv och för första gången någonsin har forskare tittat närmare på fenomenet.

– Det kan verka konstigt att någon frivilligt skulle kolla på en dålig, pinsam eller till och med obehaglig film – och uppskatta den, skriver Keyvan Sarkhosh, doktorand på Max Planck Institute for Empirical Aesthetics, i tidskriften Poetics.

Forskartemat började med att bestämma vad som gjorde en film dålig. Den mest förekommande beskrivningen var ”billig”. Skräckfilmer med låg budget var det vanligaste exemplet.
Ironiskt tittande är inte helt oväntat förklaringen till fenomenet. Forskare fann att det främst var filmexperter som kollade på skäpfilmer, inte så konstigt med tanke på att deras uppskattning grundar sig i att analysera produktionsvärdet, dialogerna och handlingens struktur.

– För dessa tittare framstår skräpfilmer som intressanta och en välkomnande avvikelse från det vanliga utbudet, säger Sarkosh. Vi har att göra med en utbildad publik, som kan beskrivas som ’kulturella allätare’, tillägger han.

Annons