Annons
X
Annons
X

”Att tacka nej till en drink skakar om”

Att ständigt behöva förklara varför man inte dricker alkohol är både förnedrande och tjatigt, det vittnar läsarmejlen om. ”På krogen blev man lite utanför, folk var rädda för en bara för att man var nykter”.

Att tacka nej till en drink eller fråga om det finns alkoholfritt skakar om i många sammanhang, skriver en av de läsare som mejlat angående artikelserien Nya nykterheten.
Att tacka nej till en drink eller fråga om det finns alkoholfritt skakar om i många sammanhang, skriver en av de läsare som mejlat angående artikelserien Nya nykterheten. Foto: Christine Olsson/TT

Nya nykterheten | Läsarnas gensvar

”Tänk vad rädd man var många gånger”

Att man numera ser mer av alkoholfria drycker är positivt, skriver signaturen TMA. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Åh, vad jag blir glad då jag läser att ungdomarna dricker allt mindre alkohol idag, tack och lov för denna tillnyktring. Som vuxen har jag alltid velat vara en förebild för barnen/ungdomarna då det gäller alkohol. Problematiken har varit andra vuxna, både i familjen men också på arbetsplatser. Att tacka nej till en drink eller fråga om det finns alkoholfritt skakar om i många sammanhang, ”Du skall väl smaka på vinet, specialbeställt, kostade en slant men värt varje krona” – hur många gånger har jag inte fått höra detta.
Inom mig tänker jag många gånger på hur man kan betala mycket pengar för en flaska vin som möjligen ger en känsla av tillfredställelse för en stund, men som förändras efter tredje glaset.
Som ung inköpare i modebranschen fick jag tidigt se baksidan, när dagens inköp var klara och miljonerna slut så skulle det festas på kvällen. Jag hade svårt att ta in förvandlingen som skedde med människorna, att vd-n ville in på mitt rum mitt i natten. Jag fattade ett beslut där och då att som ung och kvinna måste man inte säga ja i alla sammanhang. Jag hittade min väg och det har gett mig stor framgång både privat och i yrkeslivet.
Att som barn växa upp bland vuxna som arbetade hårt under veckorna och sedan festade loss på helgerna där alkoholen flödade var inte lätt, tänk vad rädd man var många gånger. Är oerhört tacksam till ”granntanten” i huset bredvid som såg mig. Hon visade mig något annat, det blev min räddning. Många av mina släktingar har gått bort, en del relativt unga till följd av alkohol/droger.
Jag kommer än mer att vilja vara en förebild för de unga då jag läser artikeln om de ungas förändrade inställning till alkohol. Man kan verkligen bli lycklig i hjärtat, vara framgångsrik hälsosam, frisk och sund utan alkohol. Att man numera ser mer av alkoholfria drycker är positivt tycker jag. Men det bästa av allt är att se att de unga bytt spår och fler och fler säger nej tack. Där vill jag vara med.
TMA

Nya nykterheten

Att tacka nej till en drink eller fråga om det finns alkoholfritt skakar om i många sammanhang, skriver en av de läsare som mejlat angående artikelserien Nya nykterheten.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 6

Att man numera ser mer av alkoholfria drycker är positivt, skriver signaturen TMA.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT Bild 2 av 6

Foto: Kallestad, Gorm / TT Bild 3 av 6
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT Bild 4 av 6
Foto: NORA LOREK / TT Bild 5 av 6
Foto: Åsa Westerlund / SvD Bild 6 av 6

Foto: Kallestad, Gorm / TT Bild 1 av 1

Del 1 av 7

Får ständigt frågan ”varför?”

Foto: Kallestad, Gorm / TT

Under tio år var jag helnykterist. På fester fick jag alltid höra: "Va, dricker du inte! Varför?" Till slut gav jag vika. Numera, när jag står med ett glas vin, får jag höra: "Va, dricker du! Varför?"
Tack för en bra serie.
Jan-Ewert Strömbäck, författare

Annons
X
Annons
X
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT Bild 1 av 1

Del 2 av 7

Det finns ingen anonymitet längre

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT

En trolig förklaring till att unga dricker mindre alkohol idag är att numera finns ingen anonymitet. Om du tappar kontrollen har du huvudrollen i något socialt medium dagen efter. Lillebror ser till att storebror ser dig - och alla andra, inklusive dina föräldrar.
Det du gör är kvar dagen efter och inte bara ett otrevligt minne. Och det sprids snabbt.
Så vad du gör - tappa inte kollen.

Jonas Fridh

Annons
X
Annons
X
Foto: NORA LOREK / TT Bild 1 av 1

Del 3 av 7

”Förnedrande att alltid behöva försvara att jag inte dricker”

Foto: NORA LOREK / TT

Så glad jag blev för ert fina reportage om alkoholfritt - för barnens skull. Jag känner igen mig med Caroline. Varför ska man behöva förklara varför man inte dricker? Jag mår inte bra av att dricka vin, och då bara efter ett halvt glas. Dessutom får jag migrän. Jag har fått höra "du kanske har druckit tidigare" det vill säga "har du varit beroende". Jag tycker att det är väldigt förnedrande att alltid behöva försvara att jag inte vill ha vin.

Det är ju väldigt glädjande att ungdomar avstår från alkohol och inser att man kan ha lika kul ändå.
Tack för att ni tar upp detta ämne.
Ingela Johansson

Annons
X
Annons
X
Foto: Åsa Westerlund / SvD Bild 1 av 1

Del 4 av 7

I dansens värld är nykterhet en självklarhet

Foto: Åsa Westerlund / SvD

Vad befriande att läsa SvD:s Idag-artiklar om ungas nykterhet, som lätt blir ett socialt stigma. Dock finns det inkluderande miljöer där nykterhet till större delen är självklart – inte för att det är förbjudet utan för att alkohol hänger dåligt ihop med själva fritidsaktiviteten. Dans är en sådan miljö.

Dansskolor attraherar människor med olika bakgrund, unga och äldre i gemenskap och det dricks väldigt sällan eftersom det är svårt att snurra i t ex salsa om det redan är snurrigt i huvudet. Där hålls jämt fester där alla pratar, dansar och skrattar mycket trots avsaknaden av alkohol. Där ingen behöver försvara sitt icke-drickande. Jag rekommenderar alla ungdomar som vill hålla sig snabba i kropp och knopp att lära sig dansa.
Susan Rose

Annons
X
Annons
X

Del 5 av 7

”Tänk att jag kunde ge min dotter den här tryggheten”

Läser inläggen om alkohol med mycket intresse. Är trebarnsmor, barnen är nu i övre tonåren /unga vuxna.
Jag slutade dricka i princip helt när min andra dotter var född, jag ammade henne rätt länge och sedan var hon sjuk i princip i två år då jag behövde all energi för att klara vardagen. Efter det såg jag ingen poäng i att ”börja” dricka igen. Jag får alltid frågor om ”varför”, men jag har slutat bry mig.
När barnen var små pratade vi inte särskilt mycket om alkohol. De visste att ”mamma dricker inte, pappa drycker en öl ibland”. Det var helt odramatiskt – trodde jag.
Tills min dotter en gång vid matbordet helt oprovocerad säger så här: ”vet du vad som gör mig riktig glad mamma?”. Jag förväntade mig ett svar som ”att jag kan ha på mig mina nya skor imorgon, eller att farfar kommer att hälsa på oss snart”. Hon säger till min förvåning: ”att jag vet att jag aldrig, aldrig kommer att se dig full”.
Hon var kanske 10 år.
Tänk så många tankar far runt i ett barns huvud. Tänk att jag kunde ge min dotter denna trygghet utan att jag själv ens hade reflekterat om mina barns egna tankar kring alkohol.
Trebarnsmor

Annons
X
Annons
X

Del 6 av 7

”Folk var lite rädda för en när man var nykter”

Jag har en mamma som är nykter alkoholist. Men jag är uppvuxen med hennes drickande och bestämde mig tidigt för att mina barn aldrig skulle få se mig påverkad av alkohol. Hela min ungdom var jag nykter, även om alla mina kompisar drack ganska mycket. Kände dock aldrig ifrån dem att jag var annorlunda.
Väl ute på krogen var det många som tyckte att det var konstigt att jag inte drack och började försvara sitt eget drickande. Man blev lite utanför, folk var lite rädda för en bara för att man var nykter.
I dag är jag 35 år och har två barn. Jag började smaka vin förra året för första gången i mitt liv och fick massa skuldkänslor. Drack dock bara ett glas med mat här och där, aldrig med barnen. Håller själv på att bearbeta mina känslor kring det hela, ska man dricka om man får skuldkänslor av ett glas vin? Känner inte sug efter vinet, men tycker det är gott i vissa sammanhang.
Har också börjat känna rädsla inför mina barns tonår. Hur ska man hantera denna fråga med dem? Jag har redan börjat prata med min 10-åring om ämnet för att han tidigt ska förstå vad drickande innebär. Man får bara hoppas att något sitter kvar när de står framför polarna och själva ska bestämma sig för att ta eller inte ta!
Solveig

Annons
X
Annons
X

Del 7 av 7

”Knökfullt på fredagar trots alkoholfritt”

Jag kör offentliga danskvällar varje vecka, bland annat på fredagar där vi håller till på en populär restaurang i Stockholm som för tillfället inte har alkoholtillstånd. Det är ändå knökfullt av glada drop-in-dansare varje gång, trots att man inte kan köpa alkohol.

Danspopulariteten bara växer och växer generationen som är 20-30 år vilket bekräftar att alkohol verkar spela allt mindre roll för ungdomar. Det är bara att fråga mina elever. Min erfarenhet är att det ser likadant ut i dansmiljöer över hela Sverige.
Andreas Källman

Annons
Annons
X
Annons
X