Annons
X
Annons
X

Att stoppa skatteflykten kräver mer

REPLIK | RISKKAPITALBOLAG

Finansminister Anders Borg, finansmarknadsminister Peter Norman och finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra skriver (
Brännpunkt 16/11) om regeringens initiativ för att stoppa företagens skatteflykt.

Vi välkomnar regeringens initiativ i frågan. Socialdemokraterna står stabilt bakom principerna i den svenska modellen och uppfattningen att företag verksamma i Sverige ska betala skatt här. Det gäller i högsta grad de fall då företagens inkomster kommer från svenska skattemedel, vilket är fallen med företag i välfärdssektorn, som Carema Care, eller apotek som Medstop. Skattemedel ska användas i välfärden, inte gå till riskkapitalbolag i skatteparadis.

Det är välkommet att regeringen vill agera för att stoppa skatteflykt. Anders Borg uppmärksammades på företagens skatteflyktsupplägg av oss socialdemokrater redan 2008.

Annons
X

Tyvärr går upplägget med en proposition till riksdagen för långsamt. Tidigast år 2013 kommer skatteplaneringen att stoppas. Under tiden kan betydande belopp rinna ut ur landet därför att regeringen inte vågar agera tillräckligt offensivt.

Vi socialdemokrater föreslår därför att regeringen skyndsamt kommer till riksdagen med en skrivelse om ett omedelbart stopp för den här typen av skatteplaneringsupplägg. Naturligtvis är vi även beredda att delta i samtal med regeringen om hur ett sådant stopp ska utformas. Vi förutsätter att regeringen är lika angelägen som vi att lösa de här problemen.

TOMMY WAIDELICH (S)

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ekonomisk-politisk talesman

  LENA HALLENGREN (S)

  vice ordförande i socialutskottet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X