Annons

Att stärka eller försvaga

Judar från Warszawas getto förs ut av SS-soldater till sin undergång i koncentrationslägren.
Judar från Warszawas getto förs ut av SS-soldater till sin undergång i koncentrationslägren. Foto: UPI/TT

Sverige står inte på gränsen till fascism och nazism. Svenska folket är stabila demokrater. Vi har våra extremister men vi kommer ihåg dem, skriver Gunnar Hökmark på Annandag jul.

Under strecket
Publicerad

”Bara så du vet det så står du på vår dödslista”. Det var den lokale KFMLr-ledaren som informerade mig på skolgården. Jag var inte särskilt chockerad, snarare lite smickrad. Samtidigt uppskattade jag artigheten, eller transparensen som vi i dag skulle säga. Det var 1971, mitt under vänsterrevoltens intensiva tid, en tid då en stor del av svenska ungdomsgenerationer sålde ut demokratin och hyllade diktaturen.

För min del nåddes insikten om att vi alltid måste kunna försvara människans rätt om vi vill förbli ett anständigt samhälle. Den insikten kom mer än något annat till uttryck i ett fotografi som jag haft i varje arbetsrum som varit mitt. Den lille judiske pojken i Warszawagettot, med alldeles för stor rock, en keps och kortbyxor. Med uppsträckta händer och två Gestapo-soldater bakom sig med gevären riktade mot honom och hans mamma. Så ser försvarslösheten mot den brutala ondskan ut.

Annons
Annons
Annons