Annons

Emma Frans:Drastiska åtgärder kan ha negativa effekter på samhället

 Drastiska åtgärder mot coronaviruset, som att stänga skolor, kan ha negativ påverkan på samhället.
Drastiska åtgärder mot coronaviruset, som att stänga skolor, kan ha negativ påverkan på samhället. Foto: Wojtek Radwanski/TT

I Sverige införs nu förbud mot större evenemang men Norge och Danmark går ett steg längre och stänger offentliga skolor. Hur effektiva är egentligen den här typen av åtgärder för att stoppa smittspridningen?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Innan en sjukdom fått spridning i befolkningen är smittskyddsarbetet inriktat på att hitta smittade personer, isolera och behandla sjuka och sätta personer som bär på eller misstänks bära på smittan i karantän. 

Nästa steg är social distansering, och det här innebär mer eller mindre drastiska åtgärder för att minska kontakten mellan människor.

Covid-19, sjukdomen som orsakas av nya coronaviruset, är en så kallad droppsmitta som överförs vid nära kontakt eller om en smittad person hostar eller nyser på någon som befinner sig på relativt nära avstånd.

Det verkar också som om covid-19 kan spridas via objekt som har virus på sig ifall en person tar i dessa objekt och sedan får in viruset i kroppen genom att röra vid näsa, munnen och kanske även ögonen. Därför uppmanas vi att vara nog med att tvätta händerna regelbundet och inte ta i ansiktet.

Spridningen via objekt verkar dock inte vara det huvudsakliga sättet som covid-19 sprider sig. Istället är det spridningen mellan människor som tycks vara boven i dramat.

Att minska kontakten mellan människor är därför en viktig åtgärd för att minska smittspridningen i samhället.

Annons
Annons

Stängning av skolor anses vara en effektiv strategi för att stoppa smittspridning i befolkningen under vissa förutsättningar. En studie publicerad i tidskriften Nature år 2006 visade med hjälp av matematiska modeller att stängning av skolor när en influensapandemi är som värst kan vara en viktig åtgärd för att plana ut förloppet och därmed minska belastningen på sjukvården.

En annan studie som undersökte olika insatser i amerikanska städer under influensapandemin år 1918, den så kallade Spanska sjukan, visade att tidiga insatser var särskilt effektivt. Att i ett tidigt skeende stänga skolor och förbjuda offentliga evenemang verkade fördröja både förloppet och minska antalet döda. 

Äldre personer är alltså en riskgrupp som vi bör vara särskilt noga med att skydda just nu.

Åtgärden att stänga alla skolor är dock en väldigt drastisk åtgärd som kan ha negativa effekter på samhället, vilket också Anders Tegnell anger som skäl för att Sverige, än så länge, inte följer Norges och Danmarks exempel. Vissa föräldrar kanske kan arbeta hemifrån eller ta ledigt från jobbet en kort period, men vad händer om vårdpersonal eller de som jobbar inom räddningstjänst och ordningsmakt måste stanna hemma med sina barn?

Ett alternativ kanske blir att pensionerade mor- och farföräldrar får ställa upp som barnvakter. Men det är inte heller en oproblematisk lösning eftersom det är tydligt att äldre drabbas värre. Äldre personer är alltså en riskgrupp som vi bör vara särskilt noga med att skydda just nu. När det gäller covid-19 är det också oklart vilken roll barn spelar i att sprida smittan.

Stängning av skolorna är inte den enda åtgärden som medför ökad social distans. Det kan exempelvis handla om att uppmuntra de som kan att jobba hemifrån och att ställa in möten. Att uppmuntra äldre till att undvika större folksamlingar eller att till och med förbjuda större evenemang, som man nu gjort i Sverige, är också åtgärder som syftar till att minska kontakt mellan människor.

Genom att minska kontakten mellan människor går det alltså att motverka att smittor som Covid-19 snabbt sprider sig i befolkningen. Det är dock viktigt att komma ihåg att drastiska åtgärder kan ha negativ påverkan på samhället. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons