Annons
Ledare

Linda Nordlund:Att spela dumma ska inte fria våldtäktsmännen

Sexualbrottskommitténs ordförande, lagman Mari Heidenborg, lämnar över den färdiga utredningen med förslag till skärpt sexualbrottslagstiftning till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.
Sexualbrottskommitténs ordförande, lagman Mari Heidenborg, lämnar över den färdiga utredningen med förslag till skärpt sexualbrottslagstiftning till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson under en pressträff i Rosenbad i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Våldtäkt ska strykas ur straffrätten, enligt Sexualbrottskommitténs förslag. Det kan låta märkligt, men är bra. För med utredningens förslag skulle utgångspunkten vara att det är straffbart att genomföra ett samlag (eller en sexuell handling som är jämförbar med samlag) med en person som inte deltar frivilligt. Det krävs inte att gärningsmannen brukar våld eller hot om våld, och därför blir den nya beteckningen för brottet våldtäkt istället ”sexuellt övergrepp”.

Att dra gränsen för sexualbrott vid bristande frivillighet – det vill säga att offret inte har kommunicerat genom ord eller handling att hon vill delta i den sexuella akten – innebär att lagstiftningen anpassas efter gällande forskningsläge. I en studie från Södersjukhuset och KI har 298 kvinnor som varit patienter på Akutmottagningen för våldtagna intervjuats. 70 procent svarade att de hade upplevt signifikant immobiliseringsreaktion – det som brukar kallas för ”frozen fright”. Hela 49 procent att de hade upplevt en extrem frysreaktion.

Annons
Annons
Annons