SvD Perfect Guide
Annons

Att sova naken kan göra dig både frisk och rik

Vi vet alla hur viktig sömnen är för hälsan. Nu visar studier att det finns ett enkelt sätt att förbättra den –genom att sova naken. I en artikel från Expressen Hälsoliv har man listat fyra anledningar att skippa pyjamasen.

Text: SvD Perfect Guide - 2 september 2018

1. Du sover bättre
I en studie från University of Rochester fann man att hjärnan tar bort toxiska proteiner från neuronerna när man sover. När vi inte får tillräcklig kvalitetssömn fortsätter de toxiska proteinerna att röra runt i hjärnan vilket kan leda till att du tappar din kreativitet, blir en sämre problemlösare och får ökade emotionella reaktioner. I studien såg man att kvaliteten på sömnen påverkades om man hade en sänkt kroppstemperatur. Så, sov naken och få bättre sömn.

2. Det gör dig mindre stressad
Det finns flera hälsofaror kopplade till stress och sömn är en viktig faktor för att kroppen ska kunna koppla av. Och som sagt, vi sover bättre nakna.

3. Det är nyttigare
En amerikansk studie visade att metabolismen ökar när kroppen håller sig sval. Det beror på att kroppen tillverkar mer av ett så kallat brunt fett för att hålla sig varm. Det bruna fetter ökar din ämnesomsättningen. Med andra ord: att sova naken kan hjälpa dig att hålla vikten.

4. Du blir mer självsäker
En studie från University of Melbourne fann att folk med bättre självförtroende tjänar mer pengar. Det har även visat sig att man blir mer säker i sin egen kropp av att sova naken. Känner du dig mer nöjd med din kropp ökar det ditt självförtroende och din självbild. Så, att vara nakensovare kan leda till rikedom.

Annons