Annons
X
Annons
X

Att släcka lampor ger fel signal om el

Symbolhandlingen i Earth Hour – att släcka ljuset – kan bidra till att sprida en felaktig uppfattning om el. Men bristen på el är ett mycket större problem i världen än vad tillgången till el är. Det skriver Petter Claesson, Givewatts, och Kjell Jansson, Svensk Energi.

Brist på el gör att miljoner människor tvingas elda med ved istället. Miljövänlig solenergi kan skona träd och bidra till mindre sot, skriver artikelförfattarna.
Brist på el gör att miljoner människor tvingas elda med ved istället. Miljövänlig solenergi kan skona träd och bidra till mindre sot, skriver artikelförfattarna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

BRÄNNPUNKT | EARTH HOUR

1,3 miljarder människor saknar el och använder istället fotogen, kol och ved för att få ljus.
Petter Claesson och Kjell Jansson

Idag är det dags för årets Earth Hour, då alla svenskar uppmanas att släcka sina lampor under en timme i en symbolhandling för klimatet. ”Var med i Earth Hour och släck för en ljusare framtid du också!”, skriver arrangerande WWF på sin hemsida.

Vi vill vända på det resonemanget: ”Tänd för en ljusare framtid.”

Annons
X

1,3 miljarder människor saknar el – en femtedel av jordens befolkning. De har helt enkelt inga lampor att släcka. Här använder människor istället fotogen, kol och ved för att få ljus. Det innebär hälsorisker, höga hushållskostnader och klimatpåverkan, men också sämre förutsättningar för studier och utveckling.

Vad det innebär att leva i avsaknad av elektricitet är svårt att förstå när vi här hemma går i en upplyst stad, laddar vår smartphone i vägguttaget, sjunker ner i tv-soffan med fjärrkontrollen eller när vi dagligen använder eldrivna maskiner för tvätt, disk och matlagning.

Vi ifrågasätter inte syftet med Earth Hour: att lyfta vikten av klimatfrågan. Vi ifrågasätter däremot symbolhandlingen – att släcka ljuset – som kan bidra till att sprida en felaktig uppfattning om el. Vi tror att bristen på el är ett mycket större problem i världen än vad tillgången till el är.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Givewatts och Svensk Energi, med de svenska elföretagen, har samarbetat i drygt två år med att ge tillgång till solenergilampor åt skolbarn och deras familjer i Kenya. Det ger resultat i form av en bättre studiemiljö, jämfört med skenet från fotogenlampor eller brinnande trädstickor. Utöver betydligt starkare ljus, så blir inomhusluften bättre och pengar sparas in eftersom fotogen står för 10–40 procent av familjernas inkomster.

  Flera familjer i Kenya väljer att köpa loss lamporna, pengar som annars skulle lagts på fotogen. En positiv spiral uppstår på affärsmässiga villkor eftersom Givewatts kan använda pengarna till att köpa in nya lampor.

  De solpaneler som följer med lamporna används också för laddning av mobiltelefoner, som annars är kostsamt och tidskrävande. Här finns möjligheter att bygga ut med ännu fler funktioner i ett elsystem som utvecklas underifrån, efter människors behov. I många länder skulle det krävas enorma investeringar för att producera el på ett traditionellt sätt – med stora kraftverk och sammanlänkade elledningar. Här är förnybar solenergi en optimal teknik.

  **El producerad med **solens hjälp i Kenya är helt i linje med WWF:s och Earth Hours klimatkopplade syfte men går steget längre. Klimatfrågan uppmärksammas inte bara, utvecklingen drivs på med en teknik som i sig har låga utsläpp av koldioxid. Dessutom minskar erosionen då träd och buskar får växa och ta upp koldioxid istället för att bli bränsle.

  Vi är stolta över att redan bidra till denna utveckling. Men det finns alltså ännu mer att göra för utbyggnaden av ett elsystem baserat på förnybar solenergi. Vi vill utveckla Earth Hour till att sprida elektricitetens fördelar till platser där el inte finns idag. Då får Earth Hour en konkret innebörd som borde locka ännu fler att delta.

  PETTER CLAESSON

  medgrundare Givewatts

  KJELL JANSSON

  vd Svensk Energi

  Annons
  Annons
  X

  Brist på el gör att miljoner människor tvingas elda med ved istället. Miljövänlig solenergi kan skona träd och bidra till mindre sot, skriver artikelförfattarna.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X