Annons

Aleksandra Boscanin:Att släcka bränder med blomspruta

Boverket föreslog i en delrapport från 2015 att nyanlända ska få företräde till hyresrätter.
Boverket föreslog i en delrapport från 2015 att nyanlända ska få företräde till hyresrätter. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT/ TT NYHETSBYRÅN
Publicerad

Utsatta grupper ska inte ställas mot varandra. Så brukar det låta när påtalad oro kring migrationspolitiska spörsmål ska stillas. Men det är precis vad som sker nu när flyktingkris möter bostadskris; på Lidingö tvingas en ensamstående tonårspappa flytta ut från sitt kommunägda boende, då kommunen bereder plats för flyktingar – och händelsen är inte unik.

Boverket föreslog i en delrapport från 2015 att passiva bostadsköer ska ställas om till aktiva. Det betyder i klarspråk att nyanlända ska få företräde till hyresrätter – vilket redan sker på vissa håll; Solna stad har beslutat att erbjuda förstahandskontrakt på lägenheter åt 50 nyanlända, i Älmhults kommun kommer 35 flyktingar få gå före i bostadskön – dock inte på kommunens initiativ utan med anledning av att anvisningslagen trätt i kraft (som innebär att alla kommuner måste ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd).

Annons
Annons
Annons
Annons