Annons

Stina Stoor: "Jag fick lyssna medan pappa skrek sig tom"

”Jag vet inte om det ska vara ett frågetecken eller utropstecken efter titeln 'Bli som folk'. Går det att bli som folk? Måste man bli som folk? Jag kan känna igen mig i det: 'Du får inte gå estetiskt gymnasium, för du måste bli som folk. Du får inte skriva en novellsamling, för du måste bli som folk. Om du måste skriva, skriv något som ger mat på bordet, skriv en deckare!* säger Stina Stoor".
”Jag vet inte om det ska vara ett frågetecken eller utropstecken efter titeln 'Bli som folk'. Går det att bli som folk? Måste man bli som folk? Jag kan känna igen mig i det: 'Du får inte gå estetiskt gymnasium, för du måste bli som folk. Du får inte skriva en novellsamling, för du måste bli som folk. Om du måste skriva, skriv något som ger mat på bordet, skriv en deckare!* säger Stina Stoor". Foto: Johan Gunseus/TT

Även om debutanten Stina Stoor vinner Augustpriset med novellsamlingen ”Bli som folk” kommer det inte att slå Umeå novellpris 2012. Det var det som fick henne att ringa Försäkringskassan ­och gå från sjukpensionär till författare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

När hon kom hem till byn efter tillkännagivandet av Augustnomineringen i Stockholm möttes Stina Stoor av en grattisskylt.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Stina Stoor kommenterar min slitna väska så fort jag kommer ur bilen.

–  Vilken fin handväska! När jag skulle ta emot nomineringen till Augustpriset i Stockholm var jag tvungen att springa och köpa en handväska. Det är ett bevis på hur mitt liv har förändrats i höst. Jag har bara ryggsäck annars.

Annons
Annons
Annons