Reportage

”Att skriva är att bringa ordning i en kaotisk värld”

Ian Buruma.
Ian Buruma. Foto: Daniel Ekbladh

Ett krig slutar aldrig tvärt och har alltid konsekvenser. Ian Buruma har skrivit en bok om freden efter andra världskriget för att läxa upp dagens ledare. SvD mötte honom i New York.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ian Buruma är en en stillsam man utan yviga gester eller snabba rörelser. Han rör sig knappt under hela intervjun, hans brittiska engelska rinner lugnt över hans läppar. Klädd i klassisk kulturmannadräkt - gubbkeps, skjorta, stickad kashmirtröja – lever han upp till bilden av en professor i journalistik och mänskliga rättigheter tillika författare till en lång rad böcker och återkommande skribent för prominenta publikationer som The New Yorker, New York Times och The Guardian. Men vi är inte här för att prata om kläder utan om hans bok "År Noll - historien om 1945" (Natur & Kultur) som precis översatts till svenska.

I boken använder Buruma sin holländske fars historia och sina egna tankar kring vad som hände precis efter ”det mest förödande kriget i mänsklighetens historia”. Fadern deporterades till Berlin efter ha vägrat skriva under en lojalitetsed för att intyga att han inte skulle bjuda Det tredje riket motstånd. Han överlevde tiden i arbetsläger, men vad var det som kvarstod av Europa vid Berlins fall? Hur tog man sig upp ur ruinerna?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons