Annons

Expert: Upptrappning i Sydkinesiska havet

Kinas militärövningar i omtvistade Sydkinesiska havet får kritik av USA – som själva flexar musklerna i regionen. Satellitbilder sägs nu visa hur Peking bygger ut närvaron på sina konstgjorda militäröar.

Experter varnar för att risken för militär konflikt mellan Kina och USA är större än någonsin.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

En upprörd filippinsk kvinna protesterar utanför det kinesiska konsulatet i Manila mot att Kina fortsätter att fiska i vad Filippinerna anser vara den del av Sydkinesiska havet som tillhör dem – trots ett FN-beslut som förbjuder det. Juli, 2019.

Foto: Bullit Marquez/AP/TT

De amerikanska hangarfartygen USS Ronald Reagan och USS Nimitz i Sydkinesiska havet, 6 juli 2020. USA:s militärövning i det omtvistade vattnet har fått Peking att se rött.

Foto: Petty Jason Tarleton/AP/TT

Kinas första inhemskt byggda hangarfartyg Shandong ligger vid ön Hainan i Sydkinesiska havet, 27 december 2019.

Foto: Li Gang/AP/TT

Både Filippinerna och Kina gör anspråk på ön Pag-asa, som också kallas Thitu, i det omtvistade Sydkinesiska havet.

Foto: /AP/TT

Indonesiens president Joko Widodo besöker Natunaöarna, som Jakarta hävdar tillhör dem medan Peking menar att öarna ligger i vatten som traditionellt är kinesiskt territorium.

Foto: Agus Soeparto/AP/TT

En del hävdar att Peking drar nytta av att världen är fokuserad på pandemin. Oavsett, så märks en stegring av spänningarna i Sydkinesiska havet som är en av de kritiska platser i regionen där Kinas och USA:s intressen möts. Det säger Mikael Weissmann, forskare vid Försvarshögskolan och Utrikespolitiska institutet.

Peking offentliggjorde en militärövning i området i början av juli, som möttes av skarp kritik från Washington DC. USA har svarat med tung militär närvaro i form av två hangarfartyg som fått Peking att se rött.

Annons
Annons
Annons