Annons

John Sjögren:Skaffa barn är ingen mänsklig rättighet

Moderaternas kampanj rör upp känslor.
Moderaternas kampanj rör upp känslor. Foto: Christine Olsson/TT och Moderaterna

Moderaternas kampanj för surrogatmödraskap har mötts av kritik från såväl vänster som höger. SvD:s John Sjögren skriver om sin egen längtan efter barn och synen på kroppen som en själlös maskin.

Under strecket
Publicerad

När min fru och jag fick vårt första missfall var vi förkrossade. Förvisso naiva och oinformerade – ingen hade ju berättat för oss hur vanligt det var att en graviditet slutade på detta sätt. Det gjorde dock inte sorgen lättare. När vi, alldeles innan vi skulle påbörja en adoptionsutredning, fick vårt fjärde missfall var smärtan inte lika akut. Det var visserligen en sorg, men den hade tagit en annan form – den mer ihållande, liksom molande och alltid närvarande bakgrundssmärta som fanns i misstanken att vi kanske aldrig skulle komma att få några levande biologiska barn.

I efterdyningarna av Moderaternas kampanj för att tillåta altruistiskt surrogatmödraskap i Sverige har en rad texter på svenska kultur- och ledarsidor följt. De flesta kritiska. Såväl konservativa som vänsterinriktade skribenter har för en gångs skull kunnat enas kring denna fråga. De som ändå förespråkat surrogatmödraskap, som Mattias Svensson i DN (2/8), ser kritiken som ett hinder för ”nya liv att födas till längtande föräldrar”.

Annons
Annons
Annons