Annons

Farlig mat – här är värsta palmoljefällorna i butiken

Palmolja finns i hälften av all världens livsmedelsprodukter. De cancerframkallande ämnena bildas vid raffinering av oljan då den värms till höga temperaturer kring 200 grader. Ämnena kan även bildas i låga halter i andra vegetabiliska oljor. I kallpressade oljor bildas inte de skadliga ämnena alls. Här är industrimaten där ämnet kan finnas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Friterade och stekta färdigrätter har visat sig vara en betydande källa till de skadliga ämnena som bildas i palmoljan.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Friterade och stekta färdigrätter har visat sig vara en betydande källa till de skadliga ämnena som bildas i palmoljan.
Friterade och stekta färdigrätter har visat sig vara en betydande källa till de skadliga ämnena som bildas i palmoljan. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kakor och bakverk är den enskilt största källan till de skadliga ämnena. Eftersom palmoljan är halvfast vid rumstemperatur och är stabil mot härskning har den blivit populär att använda i produkter som ska kunna stå ganska länge på en butikshylla.

Annons
Annons
Annons