Annons

Att sälja fibernätet hotar samhällsvärden

I dag debatterar riksdagen förslaget att sälja ut Trafikverkets fibernät. En sådan privatisering riskerar att skapa nya monopol istället för ökad mångfald. Vi kräver stopp av försäljning av fibernätet, skriver S it-politiska talesperson Monica Green och Lars Johansson (S).

Publicerad

Trafikverket har byggt upp ett fibernät från Ystad till Riksgränsen som når 216 kommuner. Detta 13 000 kilometer långa fibernät binder ihop 125 av de svenska stadsnäten och når därigenom 90 procent av Sveriges befolkning. Trafikverkets fibernät är öppet, oberoende och operatörsneutralt och belyses av ICT. På det viset är detta en av landets ledande oberoende nätgrossister. Både företag och människor har i dag stor glädje av detta och vi vill att det ska vara tillgängligt för alla.

Denna samhällsgemensamma infrastruktur håller nu på att privatiseras trots att alla argument talar emot. Det riskerar att kraftigt försämra utbudet och konkurrensen på oberoende fiberanslutningar runt om i Sverige. Det är uppenbart att en privatisering skulle omvandla denna rikstäckande infrastruktur till ett privat monopol med alla de negativa effekter och regleringskrav som det medför.

Annons
Annons
Annons
Annons