Annons

Att prova vin är inte alltid roligt

Du måste ha världens bästa jobb. En inte helt ovanlig kommentar när jag berättar vad jag håller på med. Men vad gör en vinskribent egentligen?

Under strecket
Publicerad

Andra stunder sitter jag på kontoret med en dator och fyra glas – också en vanlig dag i en vinskribents liv.

Foto: MARK EARTHY/SCANPIX Bild 1 av 1

Andra stunder sitter jag på kontoret med en dator och fyra glas – också en vanlig dag i en vinskribents liv.

Foto: MARK EARTHY/SCANPIX Bild 1 av 1
Andra stunder sitter jag på kontoret med en dator och fyra glas – också en vanlig dag i en vinskribents liv.
Andra stunder sitter jag på kontoret med en dator och fyra glas – också en vanlig dag i en vinskribents liv. Foto: MARK EARTHY/SCANPIX

AVSMAKARE

Mitt jobb är att få ert liv att smaka godare. Naturligtvis handlar det mycket om att tipsa om vilka viner man ska köpa och vad man ska njuta dem till. Men jag hoppas också att mina vintexter inspirerar er till bry er om vad ni dricker och att lära er lite mer om vin. Kan man lite om det man dricker blir nämligen upplevelsen större.

Mitt arbete är fantastiskt. Ingen tvekan om det – mat och vin är ju livet. Men samtidigt är det också ett jobb. Att prova vin, prova mat och vin ihop, att resa runt bland vinfält är inspirerande. Men att sitta och prova vin en hel dag kan också vara lika tråkigt som vilket kontorsjobb som helst.

En stor del av mitt jobb går ut på att bevaka alla de nya viner som lanseras på Systembolaget. Flera gånger i månaden besöker jag Systembolagets huvudkontor på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm. Där arrangeras provningar för vinjournalister på det som cirka två månader senare kommer att landa i butikens nyhetshyllor. Det är dagar vi vinskribenter ser fram emot med skräckblandad förtjusning.

Annons
Annons

I ett rum med vita bord och vita hyllor står öppna flaskor på rad. Sällan presenteras mindre än 80 nya viner, men det kan vara upp till närmare 200 stycken om man inkluderar även befintliga viner som kommit i ny årgång. Lägg sedan till öl, glögg, sprit, mm och det är lätt att få känslan av ett övermäktigt jobb.

Under mestadels tystnad sörplas det, spottas och grubblas. Var det gott, ska det lagras, vad borde man äta till för att vinet ska smaka ännu bättre, hur var priset? Allt under det ständiga ljudet av klirrande glas, ibland glada rop och en och annan missnöjd suck. Jag imponeras alltid av de vinjournalister som kan sitta och prova upp till 200 viner på en rad. Själv har jag mycket svårare att hålla smaklökarna och koncentrationen på topp så länge. Jag brukar dela upp provningen i flera pass och under flera dagar. Munnen vilar emellanåt med te, smörgåsar och en promenad runt Kungsträdgården.

Andra sätt att hålla sig à jour är att gå på vinprovningar arrangerade av vinimportörer. Ofta är då vinmakaren eller någon annan person från vinhuset på plats vilket alltid ger en extra dimension. Det är oftast också färre viner och även möjlighet att prova vinerna till maträtter. Och det är ju främst så vin ska drickas.

Andra stunder sitter jag på kontoret med en dator och fyra glas – också en vanlig dag i en vinskribents liv. Vinprovningar och vinresor med er läsare ger mig verkligen en kick. Att få presentera en introduktion till vinets värld på plats är alltid extra roligt. Bland rankor och fat smakar vinet alltid godare och upplevelsen blir större.

Annons
Annons

På måndag lanseras 100 nya exklusiva viner i små kvantiteter på Systembolaget. Nedan finner du en lista på några av mina favoriter.

Betyg: 5 av 6

Vve Fourny

319:-, Champagne, Frankrike, 94820, Mousserande Vin

Perfekt drinkskumpa, men se till att ha syrliga tillbehör. Uppfriskande och fräsch champagne i syrlig stil med omogen grön äpplighet.

Betyg: 5 av 6

Riesling Schlossberg

269:-, 2008, Frankrike, 98888, Vita Friska & Fruktiga, Torra, Kan lagras

Vin som mår bra av lagras. Fyllig sötmogen aprikos- och honungston i doften blandas med vass grön omogen syrlighet. God nu, bättre om ett tag.

Betyg: 5 av 6

Martín Códax

170:-, 2007, Rías Baixas, Spanien, 94645, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Helt rätt om du vill vara trendig. Supergott vin på druvan albariño. Sval päronfruktig doft,mog- nare sötaktig päronsmak och avslutande syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Pommard Epenots

299:-, 2007, Frankrike, 94593, Röda & Mustiga

Klassisk Bourgogne med mörk jordgubbig doft, torr syrligare rödbärig smak och fattoner. Ursprungstypisk syrlighet avslutar i drickfärdig balans.

Betyg: 5 av 6

Marsiliana

309:-, 2005, Toscana, Italien, 96045, Röda & Mustiga, Kan lagras

Kraftfullt och smakrikt ungt vin med mogen blåbärsbärighet i doften, kärnbärig smak och rostade fattoner. Lagra eller servera till krämig mat.

Betyg: 5 av 6

Viña Pedrosa Reserva

279:-, 2006, Spanien, 94633, Röda & Mustiga, Kan lagras

Rostad kryddig fatton blandas med lätt torkad mörkbärighet i doften. Smak mer åt sötsyrligakörsbär. Kraftfullt vin för lagring eller smakrika kötträtter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons