Annons

Att plåga grisar är inget brott

Att åklagaren inte åtalar grisbonden Lars Hultström för brott mot djurskyddslagen, visar att det inte är något brott att plåga grisar i Sverige. Nu är det istället upp till konsumenterna att välja, skriver representanter från Djurrättsalliansen.

Under strecket
Publicerad

När vi öppnade dörrarna till Lars Hultströms gård Blackstaby i september 2009 möttes vi av smutsiga grisar i trånga boxar utan strö, grisar som halkade runt i sin egen avföring på betonggolv, sjuka grisar med stora, infekterade sår och med avbitna svansar. Vi hittade även flera döda grisar inne i boxarna. Det verkade inte som att de hade fått tillsyn på länge – de döda kropparna var uppsvällda och de som levde hade börjat tugga på kadavren.

Djurrättsalliansen hade då redan dokumenterat samma förhållanden vid ett tidigare tillfälle och vi skulle göra liknande upptäckter några månader senare. Allt finns tillgängligt på film och fotografier. Vi har försett polisen med flera timmar filmmaterial och hundratals fotografier därifrån. Vi har även gett två vittnesmål om vad vi vid upprepade tillfällen sett där. Ändå väljer nu åklagaren att lägga ner målet och inte åtala Lars Hultström för brott mot djurskyddslagstiftningen. Att plåga grisar är uppenbarligen inte brottsligt i Sverige.

Annons
Annons
Annons