Annons

Att minska utsläpp löser inte problemen

Med stormar och värme diskuteras på nytt klimatet, men de politiska lösningarna är alltför fokuserade på utsläppen. Det är mycket viktigare att planera samhällen på ett bättre sätt, skriver Lennart Bengtsson, professor i meteorologi.

Under strecket
Publicerad

Alnön utanför Sundsvall blev hårt drabbat när stormen Dagmar drog fram.

Foto: FOTO: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Översvämningen i Bangkok i höstas orsakade stora skador.

Foto: SUMETH PARNPETCH/AP

Förre vice presidenten Al Gore har tagit som sin uppgift att varna världen för klimatändringen. Han har gjort detta med stor framgång. För en driven talare som Al Gore är detta inte svårt då naturen oupphörligt erbjuder dramatiska illustrationer till en engagerad klimatpredikant. Al Gore menar att extrema väderhändelser, översvämningar med mera som plågar vår värld är en följd av växthuseffekten. Liknande uppgifter har på senare tid även förts fram av representanter för IPCC. Hur säkra kan vi vara på detta?

En av egenskaperna hos de flesta hydrodynamiska system, av vilka jordens atmosfär är ett exempel, är att oupphörligt skapa skarpa anomalier. Det är bland annat denna egenskap som gör att vädret bara kan förutsägas för en begränsad tid pånågra veckor. Som de flesta säkert har observerat är extremt väder ingenting ovanligt. Praktiskt taget varje månad rapporterar de meteorologiska instituten världen över om olika slag av väderrekord. Förra året hade delar av Storbritannien den näst kallaste decembermånaden sedan mitten av 1600-talet och en extrem och långvarig kyla förekom i Sverige både förra och förrförra vintern till pina för många, inte minst för tågresenärerna. Årets vinter däremot har åtminstone hittills till mångas överraskning varit fjolårets motsats.

Annons
Annons
Annons