Annons

Kim Salomon:Att lämna ett krig kan vara ett helvete

KRIGSSLUT 1945. Bakom den nationella yran och optimismen fanns frustrationer och privata nederlag bland de fyra miljoner brittiska soldater som skulle ställa om sig till civilt liv. En ny bok beskriver de hemkomster som kunde innebära helt nya helveten.

Under strecket
Publicerad

Idag är det 65 år sedan Tyskland kapitulerade och andra världskriget kunde upphöra i Europa. Nazisterna hade besegrats och de allierade firade triumfen. Kriget skrevs in i historieböckerna som det godas seger över det onda. Än idag är det få som invänder mot en sådan historieskrivning. Men under de senaste decennierna har berättelserna om kriget nyanserats. Intresset för terrorbombningar av tyska städer, sovjetiska soldaters våldtäkter och tvångsförflyttningar betyder att tyskarnas entydiga roll som förövare har omförhandlats. Men 1945 saknades nyanser och frågetecken existerade knappast. Fredsbygget påbörjades och blev en succéhistoria. Ett lamslaget västra Europa reste sig ur ruinerna och en enastående ekonomisk tillväxt följde.

Intresset för andra världskrigets historia är större än någonsin. Dramaturgin upphör inte att fascinera. Vad som hände sedan, eller rättare sagt konsekvenserna av kriget, väcker sällan samma engagemang. Demobiliseringen av miljoner och åter miljoner soldater, som innebar personliga tragedier och omvälvningar, är idag en bortglömd historia jämfört med nazismens ondska, de stora slagen och de ödesdigra politiska besluten. Den ryms inte heller i nationella hjälteberättelser. Historikern
Alan Allports bok om Stor- britannien åren efter 1945,
Demobbed. Coming Home After the Second World War (Yale University Press 265 s), är därför viktig. I denna synliggörs svårigheterna för andra världskrigets hemvändande soldater att anpassa sig till ett nytt liv och mer allmänt krigets sociala och kulturella avtryck.

Annons
Annons
Annons