Annons

”Det är som att hitta en saknad del av mig”

TILLBAKA. Internationella adoptioner blev vanliga i Sverige först under 70-talet. De barn som kom då har blivit vuxna. Några söker sina rötter under organiserade återvändarresor i grupp. Hur fungerar det? Och hur känns det att bli uppsökt? Om det handlar Idagsidans nya serie.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Att söka sina rötter betyder inte bara att leta efter biologiska släktingar. Att lära känna landet är också viktigt, tycker Méme Pinzón, William Sjögren, Maria Toregard, Alexandra Holmgren Thidé, Theresa Salwén, Stephanie Sjöstedt och Maria Arnestam. Utsikten över Bogotá är bedårande från Monserrate.

Foto: JULIÁN LINEROS

Återresan smälter in bra bland de andra turisterna på Bogotátorget Plaza de Bolívar. Men många förvånas av att de inte pratar spanska.

Foto: JULIÁN LINEROS

William har kommit tillbaka till Colombia för att lära känna kulturen och människorna, och för att försöka hitta sin biologiska familj. – Det kommer nog att bli jättejobbigt, men det är oerhört viktigt för mig, säger han.

Foto: JULIÁN LINEROS

William Sjögren i samtal på gatan i Bogotá.

Foto: JULIÁN LINEROS

På många sätt liknar de en helt vanlig turistgrupp. Men för Alexandra Holmgren Thidé, Maria Toregard, William Sjögren, Theresa Salwén, Maria Arnestam, Méme Pinzón och Stephanie Sjöstedt är Colombia mer än ett vanligt turistmål. De flesta känner sig hemma här.

Foto: JULIÁN LINEROS

Méme Pinzón lät tatuera in Colombia i nacken, långt innan hon åkt tillbaka för första gången.

Foto: JULIÁN LINEROS

För Stephanie Sjöstedt och William Sjögren är det viktigt att lära känna sitt födelseland. Här åker de linbana upp till Monserrate. Från berget ovanför Bogotá är utsikten vidunderlig.

Foto: JULIÁN LINEROS

Stephanie Sjöstedt har just fått ut sitt födelsebevis med hjälp av Eugenia Castaño.

Foto: JULIÁN LINEROS

Att söka sina biologiska rötter innebär besök hos myndigheter. Stephanie Sjöstedt har just fått ut sitt födelsebevis, och hennes födelsedag verkar vara densamma som hon alltid har trott.

Foto: JULIÁN LINEROS

Delar av gruppen från Sverige på en gata i Bogotá.

Foto: JULIÁN LINEROS

– Är ni från Sverige? Ni ser ju inte ut som svenskar, säger mannen som guidar på polismuseet i Colombias huvudstad Bogotá. Stephanie Sjöstedt ler lite trött när hon svarar:

– Vi är födda här, men vi är svenskar.

Annons
Annons
Annons