Sofia Ander:Att lagra eller inte lagra – är det frågan?

Sofia Ander
Under strecket
Publicerad
Annons

Hur länge ska vinet lagras? När kan jag våga öppna den här flaskan? Frågorna om lagring av vin sinar aldrig. De väller fram. Både i sociala medier och via mail.

Allt vin går att lagra. Frågan är bara varför och hur länge.

Varför? För att vinet kanske måste lagras, för att det är helt odrickbart när det lanseras. För att det är strävt, outvecklat och kräver sin tid.

Hur länge? Det är en smaksak. Det småtråkiga svaret är ett stående från min sida. Vad vill du få ut av ditt vin? Vill du att det ska vara ungt, friskt och sprudlande? Då kanske inte lagring alls behövs.

Ska det istället ha mognadstoner av torkade frukter, örter, tobak, skog, rotfrukter - ordlistan över viniösa fikonuttryck kan fortsätta. Då är lagring och mogna viner din grej.

En av de första gångerna jag kom i kontakt med moget vin var via en ytterst hängiven provningsledare hos Munskänkarna. Mårten var, och är säkert fortfarande, en fullständigt nördig vinsamlare. Hans passion låg i de riktigt utvecklade vinerna. Gärna Chianti Classico som hade minst 20 år på flaska. Det var en spännande resa och en ynnest att få uppleva några av hans viner under våra lektioner. Särskilt då erfarenheten var begränsad till moderna och unga viner, tagna direkt från hyllan på vårt monopol.

Annons
Annons

Faktum är: vi köper merparten av vinerna på fredag eftermiddag. Helst när köbildningen har tagit vid. Alternativt lördag strax innan kl 15. Vi går raskt hem och konsumerar. Merparten av oss köper inte vin för att det ska lagras i decennier. Vi köper för att dricka. Gärna så fort det bara går. Åtminstone när vinet köps på Systembolaget.

Trots det återkommer frågan om lagring och tid. Och jag måste ändå tillägga att det är kul med moget vin. Det är spännande att se hur flaskan utvecklas och formas av tiden. Att det händer saker, ibland på bara månader. Vin är levande och det tar inte slut bara för att druvorna hamnar på flaska. Tvärtom. Har du möjlighet så köp en låda av ett vin, korka upp en flaska varje år och följ utveckling. Lev med vinet.

En del viner måste dessutom lagras. Fast inte i all evighet och inte med för stor förväntan. Risken finns att vinet har gjort sitt, kanske redan för fem år sedan. Ju mer jag själv provar och avnjuter vin, desto mer uppskattar jag primärfrukten, när vinet fortfarande smakar relativt ungt och fyllt med energi. Många viner med hög ålder har en tendens att smaka lite likadant. I alla fall enligt mina smaker.

Efter det gånga uppochnervända året kanske man ska passa på. Inte vänta på det absolut rätta tillfället. Finns det ens? Öppna just den där speciella flaskan, gör det redan ikväll. Både livet och vinet är bräckligt (och vinet kan bli äckligt). Vänta inte för länge. Imorgon kan det vara för sent. Lev och njut nu.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons