Annons

”Att krascha samhället räddar inte klimatet”

Om flygsektorn kollapsar betyder inte det att klimatet automatiskt gynnas, skriver debattören. På bilden stängda gater på den nederländska flygplatsen Schiphol.
Om flygsektorn kollapsar betyder inte det att klimatet automatiskt gynnas, skriver debattören. På bilden stängda gater på den nederländska flygplatsen Schiphol. Foto: Robin Utrecht/Sipa USA/TT

Coronaviruset är inte en lösning på klimatförändringarna. Det finns ingen anledning att fira den kortsiktiga minskningen av utsläpp och luftföroreningar som viruset orsakar, skriver Mette Kahlin McVeigh på Fores.

Under strecket
Publicerad

Att dra slutsatser om vad corona resulterat i för klimatfrågan är allt för tidigt. Trots detta är det många inom den vänsterorienterade delen av miljörörelsen som går ut och hyllar utsläppsminskningarna vi nu ser som ett resultat av coronavirusets framfart.

Få kommer övertygas av vikten om att rädda klimatet med argument som baseras på att mänskligheten måste få det sämre. Detta är inte heller ett korrekt antagande. Frikoppling, det vill säga att utsläppen sjunker samtidigt som vi har tillväxt, har faktiskt skett i Sverige, och många andra länder därtill. Vi har tekniska möjligheter att fortsätta på den vägen. Att sänka produktionen med några procent kan sänka utsläppen, men då också med effekten att många blir ekonomiskt lidande. Den enda realistiska vägen till ett nettonoll-samhälle är därför att vi ställer om till en klimatsmart produktion, genom mer innovation, och styra samhället i rätt riktning så att utsläppen kan sänkas helt till nettonoll. Vi behöver alltså ett nettonoll-samhälle, inte ett kraschat samhälle.

Annons
Annons
Annons