X
Annons
X
Recension

För att du inte ska gå vilse i kvarteret Nobelpristagare på jakt efter det förflutna

Patrick Modiano är den underskruvade litteraturens mästare. Men när han väl slår en känslomässig smash drabbar den med sådan kraft att orden aldrig låter likadant igen. Carl-Johan Malmberg har läst Nobelpristagarens senaste roman.

Foto: Bertil Ericson/TT
Läs mer om Bokvåren 2016

Patrick Modiano är en mästare på underskruvade starter, några ord sagda liksom i förbigående. Han börjar sin senaste roman: ”Nästan ingenting. Det sticker till, och först känns det som ett lätt insektsbett.” Ett litet kroppsligt obehag, igenkännbart för var och en. Strängt taget är redan bokens titel ett igenkännande, ”För att du inte ska gå vilse i kvarteret”, den alldagliga frasen klingar bekant.

I romanen dyker orden upp först på sidan 123 av bokens 125 sidor, och får då en sådan känslokraft att jag nog aldrig kommer att kunna höra dem utan att få tårar i ögonen. Här, i ett litet skrivet meddelande, ryms huvudpersonen Jean Daraganes hela förflutna: den stora sorgen i det men också en handling från en ung kvinna som en gång gjorde att han inte gick vilse i livet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X