Annons

Att hylla något som misslyckats

Under strecket
Publicerad

Hyresgästföreningen har gjort en wholecar. Likt ­fenomenet inom graffitikulturen har den täckt en hel tunnelbanevagn, utsida som insida, med sin ­reklam. Om du tjänar x antal tusen kronor i månaden ska du sitta i den här änden av vagnen; om du tjänar det dubbla ska du sitta i andra änden, är budskapet i kampanjen. Lite överväldigad kan man känna sig när man kliver in i det slutna rummet fyllt av budskap om hyresregleringens välgörande effekter. Det blir nämligen mer och mer uppenbart att hyresregleringen inte fyller sitt syfte.

Bruksvärdessystemet har funnits sedan 1969, men tanken bakom det – att hyrorna måste regleras för att förhindra att de ökar för mycket – har funnits i lagstiftning som tillkom under andra världskriget. Målet med systemet är lika högtflygande som ouppnåeligt: att inkomst inte ska påverka var man bor. Detta ska uppnås dels genom att hyrorna på attraktiva och mindre attraktiva lägen inte ska vara alltför olika, dels genom att det ska vara förbjudet att fästa ett ekonomiskt värde vid ett hyreskontrakt.
**
Det lilla problem som kommit** i vägen för målsättningen med hyresregleringen är att människor i verkligheten är beredda att betala ganska olika för boende i olika områden. I Stockholm märks det kanske tydligast, men läget är likadant i de flesta tillväxtområden. Stockholm står för den största befolkningsökning i landet, enligt SCB, och det är i ensamhushållstäta storstäder som Stockholm som flest värderar närhet till centrum högt vid val av ­boende.

Annons
Annons
Annons