Annons
Recension

I Gorans ögonAtt hålla stånd mot det mörka

VÄGVAL Det finns flera mästerliga berättelser i Stefan Lindbergs nya bok, vars tema är att hålla stånd mot vardagsondskan. Lindberg har ett eget litterärt landskap, både muntert och kusligt, och han retar gärna läsaren. Hans språk är som ljudlösa fyrverkeri­pjäser, skriver Heidi von Born.

Under strecket
Publicerad

Författares temperament kan understundom vara riskfyllda landskap. Precis när man tror att man hittat några välkända stigar, några bekanta tonfall, en färgskala som känns inmutad, skakas kalejdoskopet och färger och ljud faller ut i andra mönster och klanger. Man är på främmande mark och får börja om från början.

Stefan Lindberg debuterade 1999 med novellsamlingen ”Tusen nålar”. Det var en tät, intensiv och skuggrik novellsamling som följdes av en roman, ”Min terapi” 2002. Det landskap som växte fram var labyrintiskt och svårfångat, försett med en rejäl undervåning ångest och en svärm av revirmarkerande, livsflyende patienter, som alla ingick i ett konspiratoriskt experiment med inte alltför lovande prognos.

Annons
Annons
Annons