Annons

Harald Gustafsson:Att göra svenskar av skåningar

Den stora frågan för den svenska statsmakten efter erövringen av Skånelandskapen var hur man skulle göra invånarna lojala. En ”försvenskning” var inget mål för 1600-talets makthavare, men har blivit föremål för senare tiders mytbildning.

Under strecket
Publicerad

Varför är de skånska sädesfälten, de blekingska och bohuslänska skären samt de halländska badstränderna svenska? Därför att denna dag för 350 år sedan, den 26 februari 1658, avträdde Danmark-Norge vid freden i Roskilde dessa landskap till Sverige. Men hur gick det till när lacket på fredstraktaten hade torkat och landskapen skulle göras svenska på riktigt?

Ett territorium erövras av en annan stat. För vår inre syn kan vi se skaror av utblottade flyktingar, vi kan föreställa oss en brutal ockupationsmakt och en befolkning som lider under att behöva inordna sig under nya, främmande seder och förbjudas tala sitt eget språk. I takt med att nationalismens gissel har plågat mänskligheten allt värre under de senaste 200 åren har vi blivit alltmer benägna att tänka i sådana banor även beträffande den äldre historien. Mer eller mindre starkt har nationella tolkningar präglat bilden av Skånelandskapens övergång till Sverige.

Annons
Annons
Annons