Annons

”Att förbjuda Lexbase kan slå tillbaka hårt”

Debattören Ulrika Hyllert är ordförande för Journalistförbundet.
Debattören Ulrika Hyllert är ordförande för Journalistförbundet. Foto: Tor Johnsson

Förslaget om att förbjuda Lexbase har ett alltför högt pris. Genom att lösa ett problem skapar man samtidigt ett mycket större som riskerar våra demokratiska principer, skriver Journalistförbundets Ulrika Hyllert.

Under strecket
Publicerad

I mitten av augusti i år kom 2018 års tryck- och yttrandefrihetskommitté med förslag om förändringar i tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarna, som bland annat innehåller ett förbud mot Lexbase. Det framstår som om politikerna visar handlingskraft, men i själva verket är det nya förslaget en dålig kompromiss i form av en gummiparagraf.

Redan inför förra valet skulle Lexbase förbjudas. Ett lagförslag hade arbetats fram och politikerna var eniga. Vissa, däribland Journalistförbundet, varnade för att reglerna innebar en allt för stor inskränkning i yttrandefriheten. Det saknades garantier för att den fria journalistiken inte skulle omfattas av reglerna menade vi. Men vi larmade för döva öron. När däremot oppositionen, sent omsider, efter att själva varit med och arbetat fram reglerna, kom på att förslaget var orättvist – då tvingades regeringen svänga. Något förbud mot Lexbase blev det inte 2018.

Annons
Annons
Annons