Annons
X
Annons
X

Att fika gör dig effektiv

Nu är det bevisat. Att fika på jobbet gör dig faktiskt mer effektiv, åtminstone om du fikar tillsammans med dina kollegor, tillräckligt många gånger per dag.

Det ser ut som om vi håller på att glömma bort något på jobbet, enligt en undersökning från Manpower och Karios Future, där 8000 personer svarat på frågor om arbete och karriär. Och det är att fika.

Ju yngre vi är, desto mindre fikar vi på jobbet tillsammans med kollegorna, enligt undersökningen. Av 40-talisterna uppger fyra av tio att de fikar tillsammans med kollegorna på arbetsplatsen minst två gånger per dag. Men av 70-talisterna är det bara tre av tio som fikar så ofta.

Sämst är stockholmarna på att fika. Bara knappt var femte stockholmare svarade att de fikade med kollegorna minst två gånger om dagen, mot varannan norrlänning. Allra sämst på att fika är Stockholmboende kvinnor födda på 70-talet och som jobbar inom handeln.

Annons
X

Och det ser också ut som om de yngre, ofta stockholmsboende och ickefikande medarbetarna begår ett misstag i sin iver att jobba hårdare och dra ner på rasterna.

Enligt Manpowers undersökning finns det tydliga samband mellan effektiviteten och fikandet.

De som jobbar på arbetsplatser med flera gemensamma fikaraster per dag tycker inte bara att stämningen är bättre, utan också att alla jobbar mer effektivt. 65 procent av de tillfrågade på en arbetsplats med flera fikaraster ihop ansåg att medarbetarna var effektiva, mot bara 56 procent på arbetsplatserna där man aldrig fikade ihop.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Undersökningen visar att svenskarna behöver sin gemensamma fikarast. Man kan fråga sig vad som kommer först: är det fikapauserna i sig som skapar en positiv stämning ellr är det den positiva stämningen som leder till att människor fikar mera? Klart är dock att det behövs fikaraster på arbetsplatsen eftersom det gör medarbetarna både effektiva och glada, säger Peter Lundahl, vd på Manpower Sverige, i ett pressmeddelande.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X