Annons

”Att farmor skulle acceptera ägg var oväntat”

Yukti Pant, 30 år, tillsammans med sin farmor Hiranya Pant, 86 år, som är vegetarian och strikt med sina traditionella vanor.  ”Jag gillar att äta ute med vänner. Det är enda möjligheten för mig att få äta kött”, säger Yukti.
Yukti Pant, 30 år, tillsammans med sin farmor Hiranya Pant, 86 år, som är vegetarian och strikt med sina traditionella vanor. ”Jag gillar att äta ute med vänner. Det är enda möjligheten för mig att få äta kött”, säger Yukti. Foto: Bikram Rai

De äldre i familjen är strikta vegetarianer – men den vuxna dottern Yukti älskar kött. Ändå är det inte maten som är det viktigaste under den gemensamma lördagslunchen, menar hon, utan att äntligen ha tid för samtal.

Under strecket
Publicerad

Sunita Gurung, 20 år.

Foto: Bikram Rai

På lördagseftermiddagen, när det är färre kunder på det familjeägda kaféet i kvarteret Patan, kan familjen Gurung sitta ner och äta tillsammans under avslappnade former.

Foto: Bikram Rai

Hemma hos familjen Pant serverar mamma Sumana vegetarisk curry­gryta till lunch.

Foto: Bikram Rai

Bhrikuti Rai.

Foto: Bikram Rai

På gårdsplanens tvättlina trängs jeansshorts, cocktailklänningar, byxor och skjortor med en sari, det traditionella klädesplagget på drygt åtta meter som kvinnor sveper om sig. Kläderna tillhör tre generationer Pant som bor i det pittoreska tegelhuset i kvarteret Gairidhara i Nepals huvudstad Katmandu.

Trettiåriga Yukti Pant är marknadsföringschef vid ett företag inriktat på förnyelsebar energi. I huset lever också de pensionerade föräldrarna och den 86-åriga farmodern Hiranya Pant, som Yukti kallar ”Ma”.

Annons
Annons
Annons