Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Mauricio Rojas: Att duka bordet för SD:s framgång

Ledare kolumnister
Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt för Sverigedemokraterna.
Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt för Sverigedemokraterna. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

KOLUMN

Regeringskriser är, turligt nog, ingen nyhet i Chile. Annars hade jag tvingats förklara för mina bekanta att de svenska politikerna, som jag alltid har beskrivit som förnuftiga och konsensussökande pragmatiker, har blivit tokiga. Ja, tyvärr hittar jag inget annat ord för att rubricera det inträffade. Inget parti, utöver SD, ville eller hade något att vinna på ett extra val, som dessutom kan framstå som en folkomröstning om invandringen. Ändå hamnade denna bastanta majoritet av sju partier i diket och dukade bordet för en ännu större Sverigedemokratisk valframgång.

**Det har diskuterats **en hel del om ansvaret för nyvalet, men att fortsätta gräla om det, gynnar enbart SD. Det är lika bra att säga: Vi gjorde det tillsammans och nu får vi fixa det tillsammans. Detta är mycket viktigt eftersom väljarna har rätt att kräva att ni i förväg berättar hur Sverige ska regeras efter den 22 mars under ungefär samma eller än besvärligare parlamentariska förutsättningar än de som gällde efter senaste valet. Det förutsätter en stor vilja att samarbeta, ty handlingsalternativen är mycket begränsade. Antingen förbereds en bred regeringskoalition eller så släpps en minoritetsregering fram på basis av en långtgående politisk överenskommelse som ger landet stabilitet. I båda fallen är det S och Alliansen som bör axla ansvaret.

**Det bästa vore **det första alternativet, eftersom det skulle kunna ge Sverige en regering med förmåga att ta itu med de stora utmaningarna som stundar, inte minst gällande invandrings- och integrationspolitiken. Jag antar att åtminstone S och allianspartierna har förstått att SD:s frammarsch inte kommer att hejdas om man inte kan redovisa en trovärdig politik på dessa områden som kan rätta till de missförhållanden, som med all rätt oroar så många svenskar oavsett födelseort och ursprung.

Annons
X

Det är inte en lätt uppgift efter decennier av misslyckanden, handlingsförlamning, floskler, missriktad välvilja och tafatta försök att dölja eller frisera opassande information gällande allt från missbruket av flyktinglagstiftningen till brottsstatistiken och utanförskapets utbredning. Men det är just allt detta som utgör grunden för SD:s framgångar, inte att hundratusentals svenskar skulle ha blivit fascister eller främlingsfientliga rasister.

**Det är med **ett ärligt erkännande av dessa omständigheter som förtroendet för vad ni har att säga och lova på migrations- och integrationsområdet kan börja återställas. Då skulle det finnas en chans att omvandla dagens kris till en möjlighet att bygga upp ett bättre Sverige för alla. Det vore ett utomordentligt sätt att reparera den bottenlösa dumhet som ni nyss begick.

Mauricio Rojas är docent i ekonomisk historia. mauriciojoserojasm@gmail.com

Annons
Annons
X

Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt för Sverigedemokraterna.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X