Sidonie & NathalieAtt dela ödet med andra är flyktingens räddning

Cecilia Lindqvist och Sandra Stojiljkovic, i bakgrunden Lukas Olde Monnikhof.
Cecilia Lindqvist och Sandra Stojiljkovic, i bakgrunden Lukas Olde Monnikhof. Foto: Emmalisa Pauly

Sigrid Combüchen möter Samuel Beckett när hennes hyllade roman om två kvinnor på flykt nu dramatiserats för Malmö stadsteater. Sidonie och Nathalie ger varandra mening i tillvarons mörker och osäkerhet.

Under strecket
Publicerad
Annons

I programmet till Malmö stadsteaters scenuppsättning av ”Sidonie & Nathalie” säger författaren Sigrid Combüchen att det är omöjligt att säga allmänna saker om flykt och flyktingar. Hennes uppskattade roman om två fransyskors flykt till Sverige under andra världskriget skildrar två vitt skilda personligheter som endast förenas av belägenheten att ha berövats sina liv och vara på flykt samtidigt i främmande land.

När jag nu ser Karin Parrot-Jonzons dramatisering på Intiman, där Sandra Stojiljkovic och Cecilia Lindqvist som Nathalie och Sidonie landar på madrassen i ett resanderum i Helsingborg, kommer jag att tänka på två andra vandrare i teaterhistorien: Vladimir och Estragon i Samuel Becketts ”I väntan på Godot”. Nathalie har fått blåsor på fötterna och lägger upp dem på en stol, precis som Estragon plågas av skoskav.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons