Annons

”Att bygga ut fossila industrin är galenskap”

Preems raffinaderi i Lysekil.
Preems raffinaderi i Lysekil. Foto: Thomas Johansson/TT

Att stoppa Preems fossila utbyggnad är inte bara nödvändigt för Sveriges nationella utsläppsmål, utan också för att hålla oss till de internationella överenskommelser som Parisavtalet som Sverige skrivit under, skriver klimataktivisten Simon Boerenbeker Klang i en replik.

Under strecket
Publicerad

Simon Boerenbeker Klang.

Foto: Privat

Johan Hultberg (M) påstår på SvD Debatt 28 juli att regeringen bör godkänna Preems fossila utbyggnad av klimatskäl. Han menar att tjockoljan som Preem vill raffinera ändå skulle produceras någon annanstans i världen på ett sämre sätt, och använder därmed samma argument som oljebolaget själva gör. Hultberg menar att ett nej till utbyggnad hade inneburit ”klimatnationalism” där Sverige bara jobbar för att få ner sina egna utsläpp och inte de totala. Men att globalt klimatsamarbete skulle gynnas av Preems utbyggnad stämmer helt enkelt inte, då utbyggnaden riskerar att Sverige inte håller sig till Parisavtalet.

Preems planerade utbyggnad i Lysekil innebär att oljeföretagets koldioxidutsläpp ökar med 1 miljon ton per år och göra Preemraff till den enskilt största utsläpparen i Sverige. Tillståndet skulle dessutom gälla på obestämd tid, och riskerar att leda till att Sverige varken håller sina egna klimatmål eller Parisavtalet. Mitt i pågående klimatkris är det en katastrofal utveckling, vilket ett flertal erkända klimatorganisationer som Naturskyddsföreningen och Greenpeace påpekat. Forskning tyder på att vi har mindre än 10 år på oss att minska utsläppen innan tipping points, oåterkalliga reaktionskedjor som gör att jorden börjar värma upp sig själv, utlöser sig. Att då ta ännu ett steg i fel riktning och öka den fossila produktionen är ett verklighetsfrånvänt och farligt projekt.

Annons
Annons
Annons