Annons
Recension

Den röda grevinnan. En europeisk historiaAtt bygga sig en mamma

I dagböcker, brev och polisakter finner Yvonne Hirdman pusselbitar till sin mors liv, men också i familjealbumets vittnesbörd om kroppsspråk och minspel. En lysande och berörande biografi, skriver Kim Salomon.

Under strecket
Publicerad

Det är inte enkelt att skriva det våldsamma och blodiga 1900- talets europeiska historia. Övergripande strukturer och långa linjer skymmer sikten för enskilda livsöden. Och omvänt betyder personfixering ofta att de större sammanhangen blir oskarpa. Men historieprofessorn Yvonne Hirdman har hittat ett lyckat koncept genom att blottlägga ett dramatiskt levnadsöde utstakat av seklets katastrofer. Med de stora sammanhangen som orienteringspunkt söker hon sig ned på mikronivå för att skriva sin mammas historia. Och vilken mamma. Charlotte Hirdman föddes i Dorpat 1906 och växte upp bland den tyska minoriteten i det habsburgska väldets sydöstra periferi. I Weimarrepublikens Berlin gifte hon sig med en greve och när Hitler kom till makten flydde hon med en tysk kommunist till Moskva. Senare en kort sejour som spion i Köpenhamn, vidare till Paris för att slutligen nyåret 1940 hamna i Sverige.

Genren är biografins och det privata får stort utrymme. Boken handlar om förälskelse, skilsmässa och dominanta män, men också om krig, etnicitet och ideologier. Storpolitiken hakas naturligt in i den personliga sfären. Förväntansfull kommer Charlotte med sin Heinrich Kurella till Moskva och det förlovade landet. Men förväntan förbyts snart i fruktan. Stalins utrensningar betyder arresteringar, paranoida konspirationsteorier och avrättningar. Kurella tvingas att erkänna fel och göra självbekännelser. Enligt de politiska kommissarierna förstår han emellertid inte sina fel på rätt sätt och de godtar inte hans självkritik eftersom han inte anger namn.

Annons
Annons
Annons