X
Annons
X
Att inte bli sedd av mansblicken har traditionellt inneburit att vara längst ner i den patriarkala hackordningen.
Att inte bli sedd av mansblicken har traditionellt inneburit att vara längst ner i den patriarkala hackordningen. Foto: IBL

Att bli kvinna är att träda in i begärets blick

Långläsning

I generationer har kvinnor fostrats till att bli valda. För många präglar denna utsortering hela livet. Metoo både synliggör och ifrågasätter mannens befogenhet att rangordna och välja. Plötsligt kan han få nej.

Solen är här. Semestern är här. Och sommarflickan är här. Sinnebilden för den tillgängliga kvinnan. Kroppsligt exponerad. Klänningsklädd. En dröm och ett löfte, berättad sedan litteraturen blev till, genom dikter, legender och generationsromaner.

Minsta tjej lär sig sagan. Du ska bli stor, begärd och åtrådd. Du ska bli sedd. Men till den långa listan av svärmiska dikter, legender och generationsromaner kan som alla vet även läggas tragedin, thrillern och kriminaldramat. Den sedda kvinnan är den utsatta kvinnan.

Att inte bli sedd av mansblicken har traditionellt inneburit att vara längst ner i den patriarkala hackordningen.

Foto: IBL Bild 1 av 10

”Någon blir sedd. Någon lämnas osedd.”

Foto: IBL Bild 2 av 10

Luciakröning, bilder från 1992–2010.

Foto: TT Bild 3 av 10

Greta Garbo.

Foto: Clarence Sinclair/IBL Bild 4 av 10

”Min generation kvinnor fostrades att bli valda. Det fanns många ritualer, luciatävlingar och annat, där man blev bortvald”, säger Malin Lindroth, författare till ”Nuckan”.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT Bild 5 av 10

”Trots det består en viktig skillnad. Nuckan har aldrig sagt nej till tvåsamheten. Hon har misslyckats med den från början. ”

Foto: Isabell Höjman/TT Bild 6 av 10

”Sedd, osedd. Utvald, bortvald. Man, kvinna. Den nya feminismen får urgamla mönster att flyta upp till ytan. Det sexuella spelet, könets laddning, skammens plats, maktens och underordningens effekter på kroppar och hud.”

Foto: TT (illustration: Emma-Sofia Olsson) Bild 7 av 10

”Kort sagt alla de inre och yttre faktorer som gör att man når kvinnoblivandets mål. Att bli vald.”

Foto: Richard Vogel/ TT Bild 8 av 10

”Jag var aldrig den snygga, sedda tjejen. Men jag var en teaterapa med bra självkänsla och hade lätt för att uttrycka mig. Det hjälpte mig enormt när jag sedan blev modell. Jag förstod från början att den åtråvärda kvinnan är en karaktär man gestaltar”, säger Emma Wiklund.

Foto: Lars Pehrson Bild 9 av 10

Några män tittar upp under Marilyn Monroes kjol. Statyn "Forever Marilyn" finns i Palm Springs och är skapad av J Seward Johnson.

Foto: Charles Rex Arbogast / TT Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X