Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Att bli ignorerad är värre än att få stryk

När servitören för tredje gången passerar vårt bord utan att visa minsta intresse för min uppsträckta hand tappar jag besinningen. Jag ropar högt – och nu kan han inte längre nonchalera mig. Ändå fortsätter tortyren.

– Jag kommer till er så fort jag hinner, säger han irriterat.

Annons

Fem minuter senare har servitören fortfarande inte dykt upp. Mitt ego är bara sekunder från att implodera och för att undvika att ställa till med en scen reser jag mig och går därifrån.

Att ignorera folk är ett effektivt vapen. Ofta mer slagkraftigt än att slå någon på käften.

För mig väcker det smärtsamma minnen till liv. Dörrvakter som behandlat mig som luft. Kvinnor vid bardiskar som återgäldat min charm med att stirra uttråkat över min axel. Äldre killar på skolgården som väntat och väntat och väntat på att välja mig till sitt bandylag.

De flesta har säkerligen suttit runt ett middagsbord och upplevt att någon av de andra gästerna fullständigt negligerar en. Det är vidrigt. Rädslan över att inte vara välkommen in i värmen är djupt rotad. Att konsekvent bli negligerad är som att upphöra att existera.

Digitaliseringen och sociala medier är en ny utmaning för känsliga egon. Mail som förblir obesvarade. Vänförfrågningar på Facebook som aldrig godtas. Tortyr. Eftersom jag är gift behöver jag lyckligtvis inte utsättas för att kvinnor ”swipar” vänster när de ser min Tinderprofil.

Sociala medier är en ny utmaning för känsliga egon

Vem det är som ignorerar en spelar förstås stor roll. Om det är chefen blir man rädd. Kärlekspartnern frustrerad eller ledsen. Blir man negligerad av hela sin skolklass skapas själsliga sår som kräver livslång terapi för att läka.

”The Chinese Restaurant” är ett av de allra bästa avsnitten av tv-serien Seinfeld. Samtliga 23 minuter utspelar sig vid en hovmästarpulpet där George, Elaine och Jerry väntar på att få bord. Och blir mer och mer försmådda. Seinfeldkännare menar att avsnittet cementerade att världens mest populära komediserie egentligen inte handlade om någonting. Jag håller inte med. ”The Chinese Restaurant” främsta styrka är att den på ett trovärdigt sätt beskriver hur ont det gör att bli aktivt förbisedd.

Till Toppen