Att bara sparka bollen duger inte

Under strecket
Publicerad
Annons

Anders Svensson utklädd till påskkärring. Det är bilden av vad damlandslaget skulle behöva mot England. En spelare med fantasi och precision i passningarna.
Malin Moström förevigades i gårdagens SvD i gymmet med en stretchingkäpp mellan benen. Det är inte så att jag önskar den västerbottniska amazonkvinnan till Blåkulla i stället för Blackburn inför kvällens avgörande match, men hennes framskjutna centrala placering i laget bäddar inte för något vidare konstruktivt spel.
180 minuter av sparka och spring mot Danmark och Finland har accentuerat bristen på eget lir.
Moström har varken kreativ ådra eller erforderlig split vision för att i högt tempo med regelbunden pålitlighet slå avgörande passningar i djupled. Den ende som faktiskt tycks ha den eftersökta kvaliteten i den blågula truppen är Victoria Svensson; accentuerat i matchöppningen mot Finland då hennes finurliga boll bakom backlinjen sånär fångades upp av, just det, evighetslöparen Malin Moström.

Problemet är att ”Vickan” också behövs där framme.
Hennes förmåga att likt en ljuslockig George Best ”rida” på tacklingar och hålla ifrån sig angripare skulle annars kunna skapa en modig motståndsrörelse i det krig som engelskorna förväntas etablera. Det skulle också ge plats på topp bredvid Hanna Ljungberg för den ständigt målsugna Josefin Öqvist.
Om ”Vickan” tillläts släpa som spelfördelare blev Malin Moström, med kondition för att skida ikapp Umeåkompisen Pär Elofsson, automatiskt den tillbakadragna vattenbärare hon egentligen är bäst lämpad för att vara. Då skulle Sverige, som spionen Helena Kihlberg-Bystedt också påpekade i TV 4-morgon, kunna ta kommandot på mittfältet och inte som tidigare under turneringen riskera att dras in i en ensidigt kampfylld och chansbytande tillställning.
Anna Sjöströms framfart på kanten är en ytterligare en väg till framgång. Framtida bollhållare som Schelin och Seger får nog vänta på sin chans till Thomas Dennerby tar över befälet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons