Annons

Att bara lappa och laga räcker inte

Införandet av meritpoäng har ställt till det rejält i antagningssystemet till högskolan. Istället för att lappa och laga som utbildningsministern nu gör, bör antagningssystemet reformeras i grunden. Först då kan det bli likvärdigt och lättförståeligt för alla, skriver företrädare för Sveriges förenade studentkårer.

Under strecket
Publicerad

Nyligen presenterade utbildningsminister Jan Björklund ytterligare förändringar i antagningssystemet till högskolan (se regeringens
hemsida). Bland annat presenterades en revidering av det så kallade meritpoängsystem som infördes i och med den nya gymnasieskolan och som är tänkt att motivera elever att välja matematik, engelska och moderna språk i större omfattning. I sin iver att öka språk- och matematikkunskaperna missar dock Björklund målet helt och antagningssystemet förlorar sitt syfte.

Antagningssystemet finns för att säkerställa elevernas förkunskaper och att de kommer att klara av den högre utbildningen. Införandet av meritpoäng har ställt till det rejält i antagningssystemet och betygens tidigare goda möjlighet att förutse hur väl eleverna kommer klara en högskoleutbildning har raserats totalt.

Annons
Annons
Annons