Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Jan Majlard: ”Atmosfär går inte att köpa för pengar”

Sista derbyt på Råsunda på söndag – hur blir det första på Friends? Förmodligen inte mycket till derbystämning då den nya arenan bara har ståplats på en kortsida. Det krävs två för att dansa. Atmosfär går inte att köpa för pengar.

[object Object]
Friends arena. Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Den hydrauliska läktarsektionen längst ned på norra kortsidan ska kunna ta 7 000 s t å e n d e åskådare. Företrädesvis svartgula själar, när inte blågult spelar.

Det ska även gå att anpassa motsatt kortsida för bortasupportrar, men av det syntes inget på veckans pressvisning. Jag lät då blicken svepa över de 50 000 stilrena stolsryggarna i tre nyanser av mörkblått och undrade vad resten av ljudvolymen ska komma ifrån? Tänkte på Roy Keane som muttrade om hur tyst det är från kostymklädda människor som mumsar räckcocktails i logerna på Old Trafford och slänger ett getöga på matchen.I anslutning till Friends Arena 92 loger finns det till skillnad från i Globen sittplatser för dyrt betalande gäster även utanför glasrutorna.

Megafon till groggen?Risken/chansen är annars att kommande derbyn i Friends Arena får samma publika karaktär som ett Londonderby mellan Arsenal och Tottenham: 97 procent av åskådarna håller på hemmalaget, även utanför den mest hängivna och högröstade kärnan. Hatkärleken, derbyts krydda i 08-land, tonas ner.Det kanske är så det ska vara i det nya ”eventkonceptet”; ett mantra snart i var mans mun i Solna.

Annons
X

Det 30 meter höga och flexibla arenarummet ska förhoppningsvis öppna sig för 75-80 evenemang per år, där fotbollen 2013 i skrivande stund bidrar med 20. De två avslutande veckorna i mars blir ombytliga. Först sjunger Melodifestivalen på sista versen innan finalen i Malmö, sedan har holländska ismakare några dagar på sig att spola upp för SM-finalen i bandy, följt av Sveriges VM-kval mot Irland.

Det är trots storleken ett intimt, sammanhållet tip-top stadion som arkitekterna Adam Wycichowski och Markus Alroth varit med om att rita i Ritorp. I formen en korsning mellan arenorna i Cardiff, Amsterdam och Gelsenkirchen, för den som har varit där.Mediakuben var ännu inte upphängd i sina fyra rekordstarka takbalkar. Dess fyra sidor ska projicera vardera 65 kvadratmeter, en normal tvårummare som svävar i luften. Med mat och dryck från 36 bistrobarer har underhållningen nere på planen en tuff konkurrens.

Annons
Annons
X

Friends arena.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X