Ätliga höns bränns upp

Varje år körs cirka 1600 ton värphöns till destruktionsanläggningar i Sverige - trots att köttet är fullt ätbart. De döda hönsen fraktas i vissa fall över 75 mil bara för att brännas. Orsaken är att det inte lönar sig att ta vara på djuren.

– Det är ju tokigt att det är på det sättet, säger äggproducenten Jonny Lövgren.

Under strecket
Publicerad
Jonny Lövgren.

Jonny Lövgren.

Foto: MALIN GRÖNBORG
Annons

Det handlar alltså om värphöns som när de börjar värpa i lägre takt inte längre är effektiva nog i dagens storskaliga äggproduktion. De är då cirka 1,5 år gamla. Förr togs köttet omhand och blev mat men i dag är höns ingen vanlig ingrediens i svensk matlagning.

Enligt branschorganisationen Svenska Äggs uppskattningar slaktas varje år omkring 5,5 miljoner värphöns i Sverige. Men trots att svenskarna aldrig förr ätit så mycket kött som i dag, 41 procent mer än 1990 enligt Jordbruksverkets statistik, så går bara varannan höna till matproduktion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons