Annons
X
Annons
X

Åtgärder ska riva hinder mellan skola och arbetsliv

Vi har hög arbetslöshet och arbetskraftsbrist samtidigt. Därför presenterar Miljöpartiet nu tio åtgärder i syfte att riva hindren mellan skola och arbetsliv.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Vi står inför en stor klimatomställning, påpekade språkröret Gustav Fridolin på söndagen under en pressträff på kongressens sista dag. För att klara den krävs stora förändringar i samhället, framhöll han:

– Vi behöver bygga om Sverige för en ny tid, sade han och pekade på behovet av bättre matchning mellan skola och arbetsliv.

Som exempel nämnde han att det enligt beräkningar kommer att saknas 130 000 personer med omvårdnadsutbildning redan 2030.

Annons
X

– Det är en stor oro att intresset för de yrkesinriktade programmen i gymnasiet sjunker, menade Gustav Fridolin.

I dag går 150 000 unga i arbetslöshet, varav över 20 000 är långtidsarbetslösa.

– Samtidigt beräknar man att 70 000 skulle kunna få jobb – om de hade rätt utbildning. Vi står inför den märkliga situationen att vi har hög arbetslöshet och arbetskraftsbrist samtidigt. Ska vi klara det måste vi riva hindren mellan skola och arbetsliv.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att råda bot på problemet har Miljöpartiet tagit fram ett program i tio punkter. Och målet är tydligt:

  – Alla unga ska ha haft ett sommarjobb och praktik när de slutar gymnasieskolan, sade Esabelle Dingizian, ungdomspolitisk talesperson för MP, innan hon började beskriva samtliga åtgärder.

  På den digra listan står åtgärder för bättre sommarjobb, fler praktikplatser för de unga, handledarutbildning för företag och en entreprenörsutbildning – bland annat. (Se faktaruta.)

  Esabelle Dingizian säger till SvD att det i stort handlar om att öka flexibiliteten i systemet för att på så sätt minska risken för ”inlåsning”. Den punkt hon lyfter först av de tio är just att alla studier måste vara högskoleförberedande:

  – Det är viktigt att inte stänga igen dörrarna så tidigt, tycker vi. Man ska kunna välja om senare, vi vet inte hur arbetsmarknaden ser ut, säger hon.

  Enligt Dingizian uppfattas de yrkesförberedande utbildningarna många gånger som ”andra klassens gymnasium” av ungdomarna själva.

  – Det är ett feltänk hos Jan Björklund. Jag tror att han hade en tanke om att de som inte vill plugga eller inte har bra betyg kan gå där, men det gör att det blir en konstig uppdelning mellan ungdomarna. Vi måste plocka bort den uppdelningen.

  Av samma anledning tycker hon att det är särskilt viktigt att teoretiker också kan bli praktiker:

  – Det är också ett sätt att öppna upp och kunna möta den arbetsmarknad som finns. I dag har vi stor inlåsning i skolan.

  Också studie- och yrkesvägledningens roll måste tas på större allvar, tycker Esabelle Dingizian.

  – Den ska hjälpa de unga till de rätta valen och ge bilden av hur det faktiskt ser ut. Så att man inte väljer utifrån sina egna föreställningar.

  Saknar ungdomar tillräcklig kunskap om arbetsmarknaden?

  – Ja, absolut.

  Ska ungdomar gå mindre på sina drömmar och mer på det som uppfattas realistiskt?

  – Det ska vara en kombination. Jag vill inte hindra unga att följa sina drömmar. Men det måste byggas in en idé om entreprenörskap. Man måste förstå att man också ska ha ett jobb. Det ska vara realistiskt, samtidigt som man inte får plocka bort de kreativa ämnena – som vi gjort nu.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 2

  Votering på Miljöpartiets kongress i Västerås.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X