”Åtgärder behövs för att undvika ny smittotopp”

Tom Britton är professor i matematik vid Stockholms universitet och forskar om smittspridning.
Tom Britton är professor i matematik vid Stockholms universitet och forskar om smittspridning. Foto: Claudio Bresciani/TT

Samtidigt som vi med rätta släpper på restriktioner finns risken att smittan åter når höga nivåer i höst. Åtgärder och planering behövs för att hindra ökad spridning, skriver Tom Britton.

Under strecket
Publicerad
Annons

18 månader efter covid-19-pandemins start är många av oss innerligt trötta på restriktioner. Tack vare vaccinet kan vi nu planera för återgången till ett liv mer eller mindre helt utan restriktioner. När Sverige och många andra länder i väst snart nått den vaccinations­nivå man kan hoppas uppnå så försvinner argumenten för fortsatta tids­begränsade restriktioner (eftersom inget i horisonten gör att läget kan förväntas bli bättre). Den nya delta­varianten är cirka 2–2,5 gånger mer smittsam jämfört med det ursprungliga viruset, vilket är förklaringen till att vi har mer smitt­spridning nu än för ett år sedan trots att klart över halva befolkningen nu är full­vaccinerad. Den mer smittsamma delta­varianten gör även att fullständig flock­immunitet blir svår att uppnå. I stället får vi räkna med att smittan kommer finnas kvar i samhället. Men med hög generell vaccinations­nivå, och extra hög bland riskgrupper, är förhoppningen att antalet allvarligt sjuka förblir på en fortsatt relativt låg nivå tiden framöver.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons