Annons

”Åtgärder behövs för att klara livslånga lärandet”

Kanske är det dags att en gång för alla avliva myten om missmatchning på arbetsmarknaden och i stället hitta gemensamma lös­ningar, skriver Sigbritt Karlsson.
Kanske är det dags att en gång för alla avliva myten om missmatchning på arbetsmarknaden och i stället hitta gemensamma lös­ningar, skriver Sigbritt Karlsson. Foto: Tobias Ohls

KTH är redo att ta sitt samhälls­ansvar när det gäller det
livslånga lärandet. Men för att detta ska bli en effektiv verklighet krävs – förutom en dialog med näringslivet och politi­kerna – ett antal åtgärder, skriver rektor Sigbritt Karlsson.

Under strecket
Publicerad

Återkommande mätningar visar att företagen lider stor brist på erfarna ingenjörer – samtidigt som nyutexaminerade kan gå arbets­lösa i väntan på sitt första jobb. 

Paradoxalt nog förväntar sig arbetsgivarna att redan erfarna ingenjörer ska tas fram av högskolorna – redan innan de börjat jobba. Kanske är det dags att en gång för alla avliva myten om missmatchning på arbetsmarknaden och i stället hitta gemensamma lös­ningar. Lösningar som inte bara skapar en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan och därmed gagnar alla inblandade parter, utan också vidgar vår syn på erfarenhet och kunskap. 

Annons
Annons
Annons